belföld

Már olvasható a Parlament honlapján az új alaptörvény tervezete

2011. március 14., hétfő 12:06     InfoRádió
Benyújotta a Fidesz - KDNP az új alaptörvény tervezetét. A szöveg már olvasható a Parlament honlapján.
 

1

 Nemcsak a tervezetet, hanem az azt kiegészítő, magyarázó indoklást is benyújtották, 261 képviselő aláírásával. A két frakcióvezető, Lázár János és Harrach Péter technikai okból, a későbbi módosítás lehetősége miatt nem írta alá.

Lázár János azt mondta, a jövő Magyarországának alkotmányát nyújtották be, és abban bízik, a Parlament elfogadja a szabály jelentős részét, és a többi párt is részt vesz a vitában. A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter szerint ez a teljes nemzet, minden magyar alkotmánya, amely a múltat, a jelent és a jövőt is átfogja.

A Parlament főtitkára, Soltész István a menetrendről beszélt: jövő kedden kezdődik a tervezet általános vitája, és a tervek szerint április 18-án lesz a zárószavazás. A két frakcióvezető a Sándor palotába is elvitte a tervezetet. Lázár János arra kérte Schmitt Pál államfőt, hogy kezdeményezze a társadalmi szervezeteknél, hogy véleményezzék a tervezetet, valamint kérje fel az ellenzéki pártokat, hogy vegyenek részt a parlamenti munkában.

Az átadás utáni rövid sajtótájékoztatón Lázár János az InfoRádió kérdésére elmondta, érdemben nem változott a szöveg ahhoz képest, mint amit szerdán nyilvánosságra hoztak. Később viszont még változhat - például a kiküldött kérdőívek alapján. Az Alkotmánybíróság elnöke egy március eleji konferencián azt mondta: "az alkotmányos rend lényegi biztosítéka az AB teljes felülvizsgálati jogkörének visszaállítása. A tervezet szerint viszont utólagos normakontrollnál továbbra sem vizsgálhat az AB költségvetési és adóügyeket.

Lázár János erre azt mondta, nem minősíti, hogy gyengébb vagy erősebb lesz az Alkotmánybíróság, de felhívta a figyelmet arra, bővül az előzetes normakontrollt kérők köre. Nem tartja veszélyesnek, hogy az AB a jövőben sem dönthet költségvetési kérdésekben. Azt mondta: "azt tartanánk veszélyesnek, ha az Alkotmánybíróság bármiféle demokratikus legitimáció hiányában fölülvizsgálhatná a törvényhozás adókkal vagy költségvetéssel kapcsolatos álláspontját. Lázár János hozzátette: a gyermekek után járó szavazati jog kérdése még nem dőlt el. Az ellenzéki pártok korábban kritizálták az alkotmány tervezetet.

Az MSZP az alkotmányozás módját is bírálta, és már régen közölte, nem vesz részt a munkában. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök élesen kritizálta, hogy Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatják az ország nevét. Szerinte politikai gazemberek, akiknek van bátorságuk ehhez. Szerinte nincs ok megbékélni az alkotmánnyal.

A Jobbik több mindent is hiányolt a szövegből. A párt szerint a tervezetben foglalt újdonságok még a társadalom többségének igényét sem fejezik ki, és a kormánypártok újból a saját elképzeléseiket erőltetik rá az országra. A jobbik várhatóan nem szavazza meg a tervezetet. Az LMP-s Schiffer András nemrég azt mondta, jó döntés volt, hogy kivonultak az alkotmányozásból. Azt mondta, népszavazás kell az alaptörvényről.
Windisch Judit

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.08. Hétfő, 18:00
2016.02.08. Hétfő, 18:00
Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz