belföld

Milyen hatása lesz a biztosítási adónak?

2012. május 15., kedd 20:30     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
A biztosítások felmondásához vezet, ha a kormány bevezeti az új Széll Kálmán-tervben megfogalmazott biztosítási adót - véli a Magyar Biztosítók Szövetsége.
 

1

A Széll Kálmán-terv 2.0 egy új, egységes adóval váltaná ki a biztosítókra kivetett három jelenlegi adónemet: a pénzügyi szervezetek különadóját, a baleseti adót, és a tűzvédelmi hozzájárulást. A dokumentum szerint a vagyoni és balesetbiztosítások esetében 10, a cascónál 15, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál pedig 30 százalékos kulccsal kell számolni. Az adót jövőre vezetné be a kormány, és 15 milliárd forint többletbevételre számít belőle.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tervezet ismertetésekor azzal indokolta a biztosítási adó szükségességét, hogy az elsődleges cél az, hogy olyan széles bázisú és alacsony kulccsal terhelő adók jelenjenek meg, amelyek a fogyasztást és a forgalmat terhelik.

A Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkár-helyettese, Kerékgyártó Csaba szerint kérdéses, hogy a kormány eléri-e az új adónemmel a kívánt hatást. Szerinte ugyanis félő, hogy az adó bevezetése a biztosítások felmondásához vezet.

Kerékgyártó Csaba azt ugyanakkor elismerte, hogy Európában nem ismeretlen ez a fajta adó: az unió 27 tagállamából 23-ban létezik, és a kormány által bevezetni tervezett adó európai mintájú, forgalmi típusú adó lenne.

Az új biztosítási adó az életbiztosításokra a tervek szerint nem terjed ki.
Hanganyag: Hegedűs Zsuzsa, Panulin Ildikó
Kapcsolódó hanganyagok:

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.12. Péntek, 18:00
2016.02.12. Péntek, 18:00
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET

Add a Startlaphoz