belföld

Tarlós: Három lépcsőben kell a BKV helyzetét megoldani

2012. március 20., kedd 8:37     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint a bankok a pénzvilág szigorú szabályaihoz képest váratlanul rugalmasak és konstruktívak a BKV adósságának finanszírozásával kapcsolatban, mindegyik pénzintézettel meg lehetett állapodni az adósságok refinanszírozásáról.
 

1

Budapest főpolgármestere kedden az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt erről, miután hétfő délután megbeszélést folytatott a BKV-nak hitelező kilenc pénzintézettel. Közölte, egy távol-keleti bank keddre ígért végleges választ arra, hogy milyen formában tud hozzájárulni a helyzet megoldásához. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a bankok is nagyon pozitív szerepet játszanak a BKV megmentésében.

Az UniCredit Bankhoz hétfőn érkezett meg 5 milliárd forint, amelyet a BKV egyik lejárt hitele után fizettek ki. Ezzel kapcsolatban Tarlós István jelezte: nem arról van szó, hogy az állam a BKV helyett valamit kifizetett. "A képlet az", hogy a BKV-t tönkretették, a fővárosnak és a kormánynak együtt talpra kell állítania a céget másfél év alatt, ennek egyik lépcsője a hétfői lépés - tette hozzá.

Kifejtette: a főváros pénzt ad a működésre, a kormány pedig garanciákat tesz az éppen aktuális adósságok kezelése mögé. Tarlós István szerint három lépcsőben kell a helyzetet megoldani: először a 64 milliárdos adósságot kezelni kell, majd az ez évi működést kell biztosítani, végül a hosszú távú működési koncepciót kell elfogadni.

Utóbbival kapcsolatban Tarlós István azt mondta, heteken belül megoldódhat a kérdés, akkor kijelenthető lesz, hogy az állam milyen bevételi forrásokat biztosít a fővárosnak, hogy a BKV-t legyen miből finanszírozni. Ezek elmondása szerint már körvonalazódnak, de a rádióműsorban a főpolgármester ezeket nem nevezte meg.

A BKV hétfőn fizette ki az UniCredit Banknál már lejárt 5 milliárdos adósságát, a következő kifizetendő hitel szerdán válik esedékessé, azt a KDB Bank adta.
Kapcsolódó hanganyagok:

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.14. Vasárnap, 18:00
2016.02.14. Vasárnap, 18:00
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET

Add a Startlaphoz