belföld

Újra módosították a büdzsét

2013. március 5., kedd 17:20     InfoRádió
Ismét módosította az idei költségvetést a parlament.
 

1

Az E.ON gázüzletágának megvásárlása miatt kellett az előző, három héttel ezelőtti módosítás után ismét átírni az idei költségvetést. A kivételes sürgős eljárásban elfogadott jogszabály az E.ON földgázipari érdekeltségének megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét változtatja meg. Eszerint az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetéséért vállal garanciát az állam készfizető kezesként a vevő, az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek számára.

Fónagy János fejlesztési államtitkár hétfői expozéjában hangsúlyozta, hogy mindez nem veszélyezteti az idei hiánycélt.

A szocialista Józsa István azonban az InfoRádió kérdésére ezt nem így látta. Ha a szerződés életbe lép, akkor azonnal 1 százalékkal nő a magyar költségvetés hiánya, és ez az ország költségvetési stabilitása szempontjából megengedhetetlen, másrészt a közel háromszorosan túlárazott vásárlás nem indokolt - fejtette ki.

Arra az érvre, hogy a beruházás révén Magyarország már maga tárgyalhat az orosz gáz vásárlásáról, Józsa István azt mondta: ezzel akár rosszabb helyzetbe is kerülhet az ország, hiszen a kereskedelem törvényei alapján a nagyobb piacot képviselő vásárlók előnyösebb pozícióból tárgyalhatnak.
Sigmond Árpád

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.10. Szerda, 18:00
2016.02.10. Szerda, 18:00
Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási államtitkára
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz