eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Porosenko: bármely pillanatban kirobbanhat a háború

A háború veszélye nem múlt el, bármely pillanatban kirobbanhat - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök kedden Kijevben egy Ukrajna támogatására rendezett nemzetközi konferencián, anélkül, hogy pontosította volna, milyen - ukrán-orosz vagy egy szélesebb európai - háborúra gondol. Közben ismét egyre éleződik a fegyveres konfliktus Kelet-Ukrajnában.

A rendezvényre meghívott mintegy 270 külföldi vendég előtt mondott beszédében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ukrán vezetés a partnerországok segítségével igyekszik mindent megtenni a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térség helyzetének békés rendezése érdekében.

Joe Biden amerikai alelnök videoüzenetben szólt a konferencia résztvevőihez. Hangsúlyozta, hogy fenntartják az Oroszország elleni szankciókat mindaddig, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki tűzszüneti megállapodásokban foglalt vállalásait, és nem adja vissza Ukrajnának eredeti határait. "Oroszország ukrán területet tart megszállás alatt, harckocsikat, rakétákat szállít a Donyec-medencébe. Át akarja rendezni Európa határait, lerombolni Ukrajna biztonságát, és megakadályozni Önöket azon törekvésükben, hogy békében éljenek Európában" - hangoztatta az alelnök.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy aki Ukrajnát támogatja, az az Európai Unió és a világ stabilitását támogatja. Kijelentette, hogy a világ most soha nem látott kihívások előtt áll. "Az egyetlen út, ha egységesek maradunk és nagyon erős közös választ adunk ezekre a kihívásokra, amelyek valamennyiünket érintenek" - fogalmazott a kormányfő.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közben keddi sajtóközleményében arról írt, hogy éleződik a helyzet a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében. A sajtószolgálat beszámolója szerint előző éjjel 22-szer lőtték az oroszbarát szakadárok az ukrán állásokat a frontvonal mentén, nehézfegyvereket, köztük rakéta-sorozatvetőket is bevetve. Nemcsak katonai állásokat, de civil célpontokat is ért csapás.

A Donyeck közelében lévő Avgyijivka településnél a szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőket vetettel be. Az ilyen típusú fegyvereket a februárban megkötött minszki megállapodás szerint már ki kellett volna vonniuk a frontvonal mellől. Donyecktől délre Volnovaha térségében ért nehéztüzérségi találat egy települést.

A közlemény szerint 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték a Donyeck mellett Piszki települést, valamint Luhanszktól északra Scsaszta környékét. Veszteségekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×