eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Jogkövetést és pontos elszámolást vár az egészségügyi intézményektől az ÁSZ - Napinfo

Nem ért egyet a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak tervezett megszüntetésével az ELTE. Egy felmérés szerint a magyar nyugdíjasok 80 százaléka már nem vállalna semmilyen kiegészítő jövedelemszerző munkát.

Pontos elszámolást sürgetett a kórházaknál, szakrendelőknél az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a gazdálkodásban kiterjedt és ismétlődő problémákat találtak a számvevők vizsgálataik során. Megerősítette korábbi álláspontját, hogy helyenként anarchikus állapotokat tapasztaltak a kórházak, szakrendelők gazdálkodásban. Domokos László szerint az intézmények vezetőinek az lenne a dolguk, hogy a jogszabályok betartásával gazdálkodjanak, és ha idő előtt elfogy a pénz, akkor ne több pénzt kérjenek, hanem reorganizációs tervet készítsenek, amelyről azután a fenntartó dönt.

Nem ért egyet a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak rendeleti úton tervezett megszüntetésével az ELTE - egyértelműsítette közleményében az intézmény vezetése. A vezetőség szerint a lépés sértheti az alaptörvény egyetemi autonómiát biztosító fejezetét. Az ELTE vezetősége szakmailag indokolatlannak tartja a gender szak megszüntetését, emellett a szakmai egyeztetést is hiányolja. A múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma az InfoRádiónak azzal indokolta a változtatást, hogy nem mutatható ki igény a magyar munkaerőpiacon a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakon végzettek iránt. Jelenleg az ELTÉ-n és a Közép-európai Egyetemen zajlik ilyen képzés, a CEU korábban durva beavatkozásnak nevezte a rendelettervezetet. Közben az Oktatói Hálózat szintén tiltakozott a képzés megszüntetése ellen.

A magyar nyugdíjasok 80 százaléka már nem vállalna semmilyen kiegészítő jövedelemszerző munkát. A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint ugyanakkor 11 százalékuk részmunkaidős állásban elhelyezkedne. A nyugdíjasok 5 százaléka kötetlen munkaidőben, 2 százalékuk távmunkában dolgozna, és mindössze 2 százalékuk tudná elképzelni magát teljes munkaidőben. Településtípusonként és nemenként nincs lényegi eltérés a nyugdíj mellett munkát vállalni szándékozók arányában, mindegyik egyaránt 20 százalék.

Másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt az Országos Közegészségügyi Intézet. Azt írták: a következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte a magas-nagyon magas tartományban alakul. Az Alföld nagy részén és a Dunántúl déli részén már tartósan nagyon magas parlagfű-pollenkoncentrációra lehet számítani. Ezért ezeken a területeken másodfokú riasztás van érvényben.

A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás miatt alacsony a vízállás a Duna budapesti szakaszán. Hétfő reggel 93 centimétert mutatott a vízmérce, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél. Szakemberek szerint még a héten a Gellért-hegy lábánál lévő Ínség-szikla szintje alá süllyedhet a vízszint. A szikla a vízmozgástól most is kilátszik. A hajózási hatóság egyelőre nem rendel el zárlatot.

Két fokozattal javította Görögország deviza alapú adósbesorolását a Fitch Ratings. Az osztályzat így is a befektetésre nem ajánlott szinten maradt. A Fitch azután javított a görög adósbesoroláson, hogy a múlt héten az euróövezeti mentőalap folyósította a harmadik mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét. Görögország az utóbbi 8 évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől.

A magasabb termelésre hivatkozva csökkentette jövő évi olajkeresleti előrejelzését az OPEC. A kőolaj-exportáló országok szervezete napi nagyjából 32 millió hordós keresletre számít, ez 130 ezerrel alacsonyabb az előző havihoz képest. A szervezet legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia a túlkínálat elkerülése érdekében csökkentette saját termelését annak ellenére, hogy június végén az OPEC a kartellen kívüli szövetségeseivel az ellenkezőjéről állapodott meg az olaj drágulása elkerüléséért.

Minden közvetlen tárgyalást megtiltott a teheráni kormánynak az Egyesült Államokkal Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Ezzel visszautasította Donald Trump javaslatát. Az amerikai elnök a múlt hónapban közölte, hogy kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal az új megállapodásról. Teherán és az atomalku többi szereplője azonban a 2015-ben kötött megállapodáshoz tartja magát. Korábban az iráni külügyminiszter is elutasította Donald Trump tárgyalásra vonatkozó ajánlatát.

Berlinbe várják az orosz elnököt, Angela Merkel szombaton fogadja Vlagyimir Putyint. A német kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy a kancellár és az orosz elnök megbeszélésének középpontjában aktuális külpolitikai kérdések állnak majd, köztük a szíriai és a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték ügye. A német kancellár és az orosz elnök alig három hónap alatt másodszor tárgyal személyesen.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×