eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Söröző terasza a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Jelentősen csökkent Románia lakossága a legutóbbi népszámlálás óta

Románia lakossága legalább 1,1 millióval csökkent a legutóbbi, 2011-es népszámlálás óta - jelentette ki Tudorel Andrei, a román Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke, akit a Ziarul Financiar című lap idézett pénteken.

Az INS elnöke azzal kapcsolatban nyilatkozott erről, hogy Románia a tavalyról a koronavírus-járvány miatt az idénre halasztott népszámlálásra készül, amelynek a végleges eredményeit 2023-ra várják. Romániában legutóbb 2011-ben tartottak népszámlálást, akkor az ország lakossága 20,1 millió volt.

Tudorel Andrei szerint a statisztikai intézet becslése szerint Románia lakossága 5 százalékkal csökkent azóta, hiszen 2021 január 1-jén az INS 19,1 millióra becsülte az állandó lakosság számát.

Andrei szerint a csökkenésnek két fő oka van, egyrészt a természetes fogyás, ami a magasabb halálozásból és az alacsonyabb születésszámból adódik, illetve másrészt az elvándorlás. A statisztikai intézet elnöke a népesség csökkenése mellett második súlyos problémaként a lakosság elöregedését jelölte meg, hiszen a legutóbbi népszámláláshoz képest csökkent a fiatalok aránya és megnőtt a 40 év fölöttieké és az időseké. Tudorel Andrei szerint a lakosság elöregedése a munkaerőpiacon is egyre nagyobb gondot fog okozni. Hozzátette: a lakosság elöregedésével kapcsolatban az idei népszámlálás után kapnak pontosabb képet a szakemberek. Közölte, hogy 2020-ban Románia lakosságának átlagéletkora 42,2 év volt, míg 1990-ben még csak 34,9 év.

Romániában március 14-én kezdődik a népszámlálás első szakasza, amelyben lehetőség nyílik arra, hogy a lakosság internetes felületen, személyesen töltse ki az adatlapját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×