eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. Az új koronavírus járványa miatt Csehországban mindenki számára kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.
Nyitókép: Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

A csehek a harcok helyett inkább a tárgyalásoknak örülnének

Ennek megfelelően a prágai kormányzat is változatlanul elkötelezett Ukrajna mellett.

A cseh közszolgálati rádió megrendelésére február második felében készített közvélemény-kutatás szerint az ukrán-orosz háború kapcsán a Median ügynökség által megkérdezett cseh polgárok 90 százaléka a diplomáciai megoldást támogatja, ami lényegében megfelel a háború kitörésekor készített hasonló felmérés eredményének.

Az Oroszország elleni európai uniós szankciókat jelenleg a csehek 68 százaléka támogatja, 12 százalékkal kevesebben, mint egy éve. A büntetőintézkedések támogatottsága a fiatalabbak és magasabb műveltséggel rendelkezők körében a legmagasabb, míg a 45-59 éves korosztály, a kisebb települések lakossága, valamint az ellenzéki ANO mozgalom, illetve a Közvetlen Demokrácia Pártja választóinak körében a legalacsonyabb.

Ukrajna fegyverekkel és lőszerrel való folyamatos támogatását a megkérdezettek 56 százaléka tartja fontosnak.

Elsősorban a fiatalabbak, a diákok és a Polgári Demokratikus Párt választói. A NATO közvetlen beavatkozását az orosz–ukrán konfliktusba Ukrajna oldalán a csehek 18 százaléka támogatná, míg 76 százalékuk inkább ellenezné. Azt, hogy Ukrajnát a közeljövőben felvegyék az Európai Unióba, illetve a NATO-ba, a cseh lakosság mintegy fele támogatja a felmérés szerint.

Petr Fiala kormánya a támogatók táborába tartozik. A cseh miniszterelnök a háború első évfordulója alkalmából a közösségi médiába feltöltött, ukrán felirattal ellátott videójában hangsúlyozta, hogy Ukrajnának győznie kell, mert Oroszország barbárságot követ el, és minden határt átlépett. Ezzel összefüggésben olyan ukrán városokat említett, mint Bucsa, Mariupol és Kramatorszk, ahol az oroszok hatalmas pusztítást végeztek. A kormányfő azt üzente az ukránoknak: csodálja őket, amiért egy éve ellenállnak, és hogy Csehország mindig a barátjuk lesz.

A közrádió szerint jelenleg 30 ezer ukrán fiatalkorú tartózkodik Csehországban szülők vagy felnőtt kísérő nélkül. A tavalyi év végén az ukrajnai tinédzserek 46 százaléka járt cseh középiskolába, a gyerekek 90 százaléka pedig általános iskolába. Klára Šimáčková Laurenčíková kormánybiztos közölte, hogy a 15 év feletti fiatalok általában egyedül érkeznek Csehországba. Néhányan közülük még mindig árvaházakban élnek, ezért a kormánybiztos szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a társadalomba való beilleszkedésükre.

A hatóságoknak például biztosítaniuk kellene, hogy elegendő hely legyen az iskolákban, erősíteniük kellene a cseh nyelvoktatást, és speciális érdeklődési köröket kellene felajánlaniuk. „Ezt a csoportot különösen sebezhetőnek tartjuk. Bár a menekültként hozzánk érkezett gyerekek bizonyos hányada fokozatosan eléri a felnőttkort, nincs közösségi kötődésük, nincs tágabb családjuk, nincs senki, aki természetes támaszuk lehetne a problémák esetén” – jegyezte meg a kormánybiztos.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×