eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében az úszók világkupa-sorozatának utolsó, budapesti állomásán a Duna Arénában 2023. október 21-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Márton Richárd 24 évesen lett magyar bajnok

Tizenöt hónappal azután sikerült aranyat nyernie ob-n, hogy Európa-bajnoki aranyat és ezüstöt szerzett Rómában. Nagyot ment Sárkány Zalán, akinek ezúttal sikerült leheletnyivel megelőznie Betlehem Dávidot 400 gyorson, a hölgyeknél Pádár Nikolett nyert, megdöntve Kapás Boglárka 2010 óta érintetlen ifjúsági rekordját.

Márton Richárd nem igazán hagyja zavartatni magát a Virth-csapat máskor zavartalan alkotói légkörét az elmúlt hetekben némiképp mérgező Milák-saga által – kezdte összefoglalóját a Magyar Úszó Szövetség. Ha már „megörökölte” a négyes pályát 200 pillangón, esélyeshez méltón be is húzta az aranyérmet – 24 évesen először léphetett a dobogó legmagasabb fokára egy országos bajnokságon, vagy ahogy mondta a szokásos, letörölhetetlen vigyorral az arcán: „Előbb voltam Európa-bajnok, mint felnőtt magyar bajnok.”

A Virth-együttes „pillangókirálynője”, Kapás Boglárka nem kísérelhette meg a női aranyérem megszerzését, miután belázasodott – Sebestyén Dalma így némiképp magányosan érkezett elsőként a célba, utóbb mondta is, sajnálja, hogy kényszerű okokból elmaradt a csata.

Száz háton a pécsiek óriása, Jászó Ádám szenzációs ütközetben győzött a BVSC duójával szemben – a három érmes 18 századon belül zúdult el a falhoz, Jászó nyúlt be jobban, Németh Nándor pedig némi meglepetésre leheletnyivel előbb érkezett, mint Kovács Benedek. Avagy Nándi az 50 után itt is jelezte: komolyan gondolta a „belekontárkodást” – aztán perceken belül 50 gyorson is rajtkőre állt, és itt is ezüstérmes lett. Szabó Szebasztián favorithoz méltó módon, biztosan győzött.

Négyszázon ismét Betlehem Dávid és Sárkány Zalán párviadala zajlott – az 1500 bajnoka megint kőkeményen pörgött az utolsó hosszon, újdonsült edzőtársa azonban ezúttal kárpótolta magát a szerdai, hajszállal elvesztett elsőségért, és 13 századdal nyert. Igaz, az országos rekord ezúttal nem forgott veszélyben: Bernek Péter 3:34-e anno rövidpályás világbajnoki aranyat ért, annak megdöntéséhez azért még kell egy komolyabb sebességfokozat. (Az ismét bronzérmes Rasovszky Kristóf egyébként kedélyesen közölte, puhányak a fiatalok, mert ellentétben vele, aki negyedik lett száz háton, ők csak erre a számra koncentráltak...)

A hölgyeknél a házigazdák nagy esélyese, Senánszky Petra folytatta „országlását” 50 gyorson. Igaz, Ugrai Panna komolyan szorongatta, ami azért tűnt bravúrosnak, mert a vásárhelyi percekkel korábban húzta be a száz ház aranyérmét; végül 0.08-cal a debreceni villámsellő mögött ért célba.

Négyszáz gyorson a fiúkéhoz hasonló, nagyszerű párosverseny zajlott Pádár Nikolett és Késely Ajna között, 350-nél még szinte együtt fordultak, a szegediek junior Európa-bajnoka azonban szédületes utolsó ötvenet ment, így végül másodperces előnnyel diadalmaskodott. Ráadásként új évjáratos rekordot ment Niki, Kapás Boglárka 2010 óta „száradó” ificsúcsát javította meg, ami azért jelent valamit (akárcsak a fiúknál, a felnőttrekord itt is odébb van – 4.5 másodperccel –, merthogy azzal meg Bogi lett Európa-bajnok 2017-ben).

A napzáró vegyesváltókban nem született meglepetés: a férfiaknál a BVSC győzött (így Németh Nándor éremkollekciója már hét darabot számlál, 3-2-2-es megoszlásban), míg a hölgyeknél a Vasas kvartettjét nem lehetett megszorítani.

A második nap bajnokai

Férfiak

50m gyors: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 21.55

400m gyors: Sárkány Zalán (Kőbánya SC) 3:40.31

100m hát: Jászó Ádám (Pécsi Nonprofit) 51.60

200m pillangó: Márton Richárd (Bp. Honvéd) 1:53.42

4x100m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:35.08
(Kovács Benedek, Egri-Martin Marcos, Bagi Zoltán, Németh Nándor)

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 24.82

400m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi ÚE) 4:02.66

100m hát: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 58.67

200m pillangó: Sebestyén Dalma (Győri Úszó SE) 2:07.62

4x100m vegyesváltó: Vasas SC 4:03.43
(Szabó-Feltóthy Eszter, Olajos Dorottya, Szokol Szonja, Gyurinovics Lili)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×