eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke beszédet mond a párt Rendet Borsod megyében! címmel tartott demonstrációján Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal épülete előtt 2020. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Egy fontos alapképzettséghez kötné a szavazati jogot a Mi Hazánk

Újabb választási javaslatokat nyújt be a Mi Hazánk az Országgyűlés szakbizottsága elé. Novák Előd, a párt alelnöke jelezte, hogy a többi között iskolai végzettséghez kötnék a szavazati jogot és választások idején megtiltanák a szavazók kisbuszokkal való szállítását.

"Először is írni-olvasni tudáshoz kötnénk a szavazati jogot" - jelentette ki Novák Előd az InfoRádióban. Nem azért, mert a Medián szerint mert a Mi Hazánk Mozgalom szavazói között a legmagasabb a diplomások aránya, hanem mert a választási csalásokat elkövető pártok leginkább azoknak a szavazatait tudják megvásárolni, akik ennek az elemi információszerzési módnak sincsenek a birtokában - érvelt a javaslatuk mellett a politikus.

Úgy látja, hogy ahogy gépjárművezetői jogosítványt sem lehet megszerezni alapfokú iskolai végzettség nélkül, úgy az ország vezetésébe való beleszóláshoz is legyen kötelező ez a tudás.

Javasolják a szavazók szervezet szállításának a megszüntetését. Ez jelenleg törvényesen folyhat, akár "Kubatov-listák alapján is", hiszen kilencfős mikrobusszal még szabad szállítani a törvény alapján, viszont a Mi Hazánk szerint ez

kimeríti a választási csalás fogalmát,

ezért törvénymódosítást kezdeményeznek ebben az ügyben is.

Szeretnék elérni a politikusok visszahívhatóságának megteremtését is. Novák Előd úgy látja, hogy a 2006-os őszödi botrány óta törvényjavaslatért kiált a képviselők elszámoltathatóságának megteremtése, ehhez azonban szükség volna a mentelmi jog eltörlésére.

Végül arról beszélt a jobboldali, ellenzéki párt alelnöke, hogy szeretnék megismerni az országgyűlési képviselők más állampolgárságát is. Ezért azt akarják elérni, hogy legyen nyilvános a képviselőknek esetleges más állampolgársága, kötődése, hiszen Márki-Zay Péterről is csak az előválasztási győzelme után vált nyilvánossá, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkezik. Tehát megtörténhet, hogy megválasztanak valakit akár kormányfővé, és aztán kiderül, hogy egy másik ország állampolgárát választották meg.

Valamint szeretnék, ha

az emberek közvetlenül választhatnák meg az államfőt.

Mindezzel egy arányosabb választási rendszert szeretnének elérni – igaz, most kétszer akkora lenne a parlamenti frakciójuk, ha a választási eredményből arányosan következne a mandátumszám, vagyis ezek a változtatások igen kedvezőek lennének a Mi Hazánk számára. (Ugyanígy kedvező lenne a párt számára annak a javaslatuknak a következménye, hogy állítsák vissza a listás választási rendszert Budapesten.)

A fenti átalakítási törekvésüket szerinte a balliberális pártoknak is támogatniuk kellene, hiszen ők maguk vehemensen tiltakoztak 2014-ben, amikor a jelenleg érvényes szabályozást bevezették. Az már egy másik kérdés, hogy a fővárosi választás során most ennek haszonélvezői, miközben korábban alkotmányellenesnek minősítették azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×