eur:
394.33
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels.com

Beperelte Magyarországot a Pfizer és a BioNTech - a nap hírei

Találkozóra hívta Párizsba a magyar kormányfőt Ukrajna ügyében a francia elnök. Több száz milliárd forint energiahatékonysági beruházást tervez az Energiaügyi Minisztérium. Miskolcon építi meg első európai gyárát az LG és a kanadai Magna vegyesvállalata. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Személyes találkozóra hívta Párizsba a magyar kormányfőt a francia elnök – írja a Politico. A csütörtöki meghívást a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette. A portál szerint Emmanuel Macron szeretné meggyőzni Orbán Viktort arról, hogy kompromisszum születhessen Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről. Korábban a magyar kormányfő levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez, amiben arra kérte Charles Michelt, hogy az állam- és kormányfőket tömörítő testület jövő heti csúcstalálkozón ne vegyék napirendre Ukrajna uniós csatlakozási kérdését.

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője Washingtonban. Andrij Jermak egy civil szervezet pódiumbeszélgetésén azt mondta, hogy Ukrajna jelentős eredményeket ért el az orosz hadsereg elleni harcokban, és kijelentette, hogy az oroszok által megszállt területek 50 százalékát visszahódították.

A gázai háború miatt nőtt a terrorveszély az Európai Unióban, ezért további 30 millió eurót adnak a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére – jelentette be az uniós belügyi biztos. Eközben a Gázai-övezet északi, középső és déli részén is folynak a harcok az izraeli és palesztin erők között.

Az előírásoknak megfelelően bejelentették az Európai Uniónak a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbításának megkezdését – közölte az Atomerőmű vezérigazgatója. Ezzel elkezdődik az az egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként az erőmű üzemelési engedélye húsz évvel, 2052-57-ig hosszabbodhat meg.

Több száz milliárd forint energiahatékonysági beruházást tervez az Energiaügyi Minisztérium – ismertette az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár. Az uniós pénzügyminiszterek a napokban esedékes találkozón dönthetnek a Magyarország számára járó 1.750 milliárd forint összegű támogatásról.

Kiemelt fontosságú európai érdeket szolgáló projekteknek minősítette a 4iG és az E-Group felhőipari innovációit az Európai Bizottság. 19 projekt kapta meg a minősítést, köztük olyan óriáscégek, mint a német SAP, Deutsche Telekom és Siemens, a francia Orange; a spanyol Telefónica.

Beperelte Magyarországot a Pfizer és a BioNTech, mert a kormány lemondta 3 millió koronavírus elleni vakcina átvételét és kifizetését. A Politico értesülését a cég szóvivője megerősítette.

Miskolcon építi meg első európai gyárát az LG és a kanadai Magna vegyesvállalata. A 20 milliárd forint értékű beruházás több mint 200 új munkahelyet teremt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a vállalat elektromos autókhoz való invertereket és fedélzeti töltőket gyárt majd.

A Gyármentő Program segítségével fejleszti szombathelyi üzemét a japán tulajdonosi hátterű TDK Hungary Components - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: az állam által 1,5 milliárd forinttal támogatott projektben hőszivattyúrendszert és napelemeket telepítenek Szombathelyen.

Még soha nem értek el olyan alacsony eredményt a magyar diákok matematikából a PISA-teszteken mint tavaly. A visszaesés ugyanakkor majdnem minden OECD országban tapasztalható. Az 500-as átlagú matematikai teszten, az eddigi mélypont 2012-ben és 2015-ben 477 ponton volt, míg tavaly mindössze 473 pontot értek el a diákok.

Az MSZP az ellenzék együttműködésének a híve, és közös listát tart szükségesnek a választásokra – jelentette ki a párt társelnöke. Kunhalmi Ágnes az Inforádió Aréna című műsorában úgy értékelte, hogy az ellenzéki szavazók is az összefogást támogatnák. A Fidesz érdekének nevezte, hogy az ellenzék ne álljon össze, és úgy vélte, ezt szolgálja a választási rendszer tervezett módosítása.

A főpolgármester után az LMP is elutasítja a Rákosrendező helyén megépítendő új városközpont tervét. Az ellenzéki párt attól tart, hogy az építkezés kiemelt kormányzati beruházásként valósulna meg, amely lehetőséget adna a vonatkozó törvények felpuhítására, így nem jönnének létre az ígért zöldfelületek.

Kitiltják a genderelméletet a bajor tartományi iskolákból és hivatalokból – jelentette be a bajor tartományi miniszterelnök a müncheni törvényhozásban. Markus Söder úgy fogalmazott: a német szövetségi kormány túllőtt a célon az olyan felvetésekkel, mint a kannabisz legalizálása, a genderezés és az önazonosság, az önrendelkezés meghatározásának parttalan szabadsága.

Albániában épít és üzemeltet migránsbefogadó tábort Olaszország 2024-től, a kormány erről ma dönt - jelentette be az olasz miniszterelnök. Eközben új megállapodást írt alá a brit és a ruandai kormány a brit határt illegálisan átlépők ruandai áttelepítéséről.

Az eddigi stabilról negatívra rontotta Kína államadós-kockázati minősítésének kilátását a Moody's. Az indoklás szerint a kínai kormány a pénzügyi stresszhelyzetben lévő önkormányzatok, valamint az állami szektor finanszírozási támogatására készül, ami kockázatokkal terheli Kína költségvetési, gazdasági és intézményi erejét.

Feloldotta a blokádot a szlovák-ukrán határon a szlovák fuvarozók érdekképviselete. A szervezet egyben találkozót kezdeményezett a szaktárca vezetőjével és sztrájkkészültséget hirdetett.

Az ENSZ éghajlat-változási tudományos testülete szerint 2030-ig 43 százalékkal kell csökkennie a világ széndioxid kibocsátásának, hogy tartani lehessen a 1,5 Celsius-fokos célt. Ehelyett viszont a kibocsátások az elmúlt években rekord magasak lettek.

Árvízvédelmi fejlesztéseket végeztek Észak-Pesten 3,8 milliárd forintból - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. 4 védvonalszakaszt fejlesztettek a projektben, összesen 4,5 kilométer hosszan. A beruházás a Fővárosi Vízművek Váci úti telephelyét is fokozottan védi, növelve Budapest ivóvíz-ellátásának biztonságát.

Vidnyánszky Attila marad a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. A Nemzeti Színház vezérigazgatóját ma választotta meg ismét a szervezet.

Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze kapta idén a Kaszás Attila-díjat. Az elismerést a művész a Vígszínházban megrendezett díjátadó ünnepségen vette át. Az idei jelöltekre csaknem 6 ezer szavazat érkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×