eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin
Army soldiers advancing in combat.
Nyitókép: Michael Sugrue/Getty Images

Egy EU-ország szerint nekik is készülniük kell az Oroszországgal való háború lehetőségére

A holland hadseregnek és társadalomnak fel kell készülnie az Oroszországgal való háború lehetőségére - jelentette ki Martin Wijnen altábornagy, a holland hadsereg leköszönő parancsnoka a De Telegraaf napilapnak adott csütörtöki nyilatkozatában.

Wijnen szerint Hollandiának követnie kellene Svédország, Finnország és a balti államok példáját, mivel azok - földrajzi közelségük miatt - jobban felkészültek egy esetleges fegyveres konfliktusra Oroszországgal.

A holland társadalomnak fel kell készülnie, nem szabad azt gondolnia, hogy biztonsága garantált, csak azért mert 1500 kilométer választja el Oroszországtól - idézte a De Telegraaf az altábornagyot.

Wijnen figyelmeztetett, hogy Oroszország egyre erősebb katonailag, ezért a mainál felkészültebb holland hadseregre van szükség elrettentésként.

"Oroszország csak a robusztus fegyveres erő nyelvét érti. Ezért fontos orvosolni a holland hadsereg létszámhiányát" - tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy az idén skandináv mintára bevezetett önkéntes sorkatonai szolgálatban évente két-három ezer fiatal vesz majd részt, akiknek egy része a katonai pályát választja vagy tartalékos lesz.

Wijnen január elején távozik posztjáról, és az infrastrukturális és vízügyi minisztériumhoz tartozó infrastrukturális ügynökség főigazgatója lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×