eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Megvannak az esélyesek az Év Sportolója címre

A férfiaknál az úszó Kós Hubert, a labdarúgó Szoboszlai Dominik és a vízilabdázó Zalánki Gergő, míg a nőknél a vitorlázó Érdi Mária, az atléta Krizsán Xénia és a kerékpáros Vas Kata Blanka került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 66. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán.

Kós világbajnok lett 200 méter háton, míg Szoboszlai Dominik csapatkapitánya az évet veretlenül záró labdarúgó-válogatottnak, Zalánki Gergő pedig nemcsak a világbajnok nemzeti együttes legjobbja volt, hanem Bajnokok Ligáját nyert olasz klubjával, a Pro Reccóval, továbbá az év legjobb vízilabdázójának választották. Érdi szintén világbajnok lett az ILCA 6 olimpiai hajóosztályban, Vas az U23-as között lett vb-aranyérmes, így sportága első magyar vb-győztese lett, Krizsán pedig negyedik lett hétpróbában a budapesti vb-n.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, valamint Csisztu Zsuzsa alelnök csütörtökön az M4 Sport csatornán jelentette be a kategóriák három jelöltjét. Szöllősi jelezte, hogy a sorrend a 2019-es csúcsot (439) felülmúlva, rekordot jelentő 471 szavazat alapján alakult ki. A szövetség elnöksége öt kategóriában tízes jelöltlistákat állított össze, a szavazás december 18-án kezdődött.

Szöllősi kiemelte, 2023-ban olyan fantasztikus magyar sportsikerek születtek, amelyek még az elmúlt évekhez képest is kiemelkedőek, így világbajnok sportolók sem tudtak bekerülni a legjobb háromba. Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a Ferencváros női kézilabdacsapata, a férfi labdarúgó-válogatott és a férfi vízilabda-válogatott, míg az egyéni sportágakban a férfi és a női kardválogatott, valamint a szintén világbajnok vitorlázóválogatott közül kerül majd ki.

Az év edzője címre Elek Gábor, a Bajnokok Ligájában döntős FTC női kézilabdacsapatának korábbi vezetőedzője, Marco Rossi, az Európa-bajnokságra egyenes ágon kijutott férfi labdarúgó-, továbbá Varga Zsolt, a világbajnok férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az esélyes.

Az MSÚSZ elnöke azt is bejelentette, hogy a gálát január 8-án, hétfőn 20 órától tartják a Magyar Állami Operaházban, a díjátadók között lesz Javier Sotomayor világcsúcstartó kubai magasugró és az aranylabdás olasz labdarúgó, Fabio Cannavaro. Csisztu Zsuzsa hozzátette: idén összesen 18 országból érkeznek vendégek a gálára és a sportág népszerűsége miatt nagy dolognak tartja, hogy utóbbi személyében egy világbajnok labdarúgó is megtiszteli jelenlétével az eseményt.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, egyben a gála kreatív producere arról beszélt, hogy a hagyományoknak megfelelően a másfél órás program keretében ezúttal is felülmúlhatatlan és megismételhetetlen művészi produkciók lesznek láthatóak. A gála nemcsak a jelen, hanem a jövő sportjáról is szól majd, hiszen a Sportegyesületek Országos Szövetségével kötött együttműködésnek köszönhetően a trófeákat most is 13-16 éves ifjú sportolók hozzák majd be a színpadra.

Amint elhangzott, az év fogyatékos sportolója a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, Kiss Péter Pál parakajakos és Matskássy Pál speciális olimpikon tornász, a nőknél Ekler Luca paraatléta, Gulyás Noémi speciális olimpikon tornász és Pap Bianka paraúszó, a csapatoknál a női kerekesszékes vívóválogatott, a paraasztalitenisz-válogatott és a szervátültetett asztalitenisz férfi páros közül kerül majd ki.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója nyilvánosságra hozta, hogy az év sportpillanata díjra a szurkolók szavazatai alapján Kákosy Olívia parakaratézó budapesti világbajnoki aranyérmének megszerzése, Szoboszlai Dominiknek a Magyarország-Montenegró labdarúgó Eb-selejtezőn lőtt szólógólja, valamint Vogel Somának a Magyarország-Görögország vízilabda-világbajnoki döntőn bemutatott, "aranyat érő" utolsó ötösvédése az esélyes. A szűkített hármas lista alapján egy felkért szakemberekből álló szűkebb grémium dönt majd a nyertesről.

Szöllősi György közölte, hogy ismét kiosztják Az év szabadidős sporteseménye elismerést, amely az 525 Cup utcai kosárlabda-rendezvény, a Hátsó füves futballmentő túra, valamint a Magyar Jégkorong Szövetség által szervezett Jégpályák Éjszakája közül kerül majd ki. Ugyancsak átadják az MSÚSZ életműdíját, ám a díjazott személyét egyelőre titokban tartotta.

Csisztu Zsuzsa a sajtótájékoztató keretében adta át az év E-sportolója díjat Orbán Dominiknek, a Rocket League fiatal tehetségének, aki idén többek között harmadik lett a Global Esports Federation és az Európai Olimpiai Bizottság által rendezett Európa Játékok E-sport bajnokságán.

A gálát január 8-án 19.30 órától az M4 Sport élőben közvetíti, az est két házigazdája Berkesi Judit és Tihany Viktor lesz.

A versenyben maradt jelöltek

(kategóriánként három)

Az év sportolója - férfiak:

Kós Hubert (úszás)

Szoboszlai Dominik (labdarúgás)

Zalánki Gergő (vízilabda)

nők:

Érdi Mária (vitorlázás)

Krizsán Xénia (atlétika)

Vas Kata Blanka (kerékpár)

Az év csapata (egyéni sportágak csapatversenye):

férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron)

női kardválogatott (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca)

vitorlázó-válogatott (Berecz Zsombor, Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor)

Az év csapata (hagyományos csapatok):

Ferencváros, női kézilabdacsapat

férfi labdarúgó-válogatott

férfi vízilabda-válogatott

Az év edzője:

Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának korábbi vezetőedzője

Marco Rossi, a férfi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya

Az év sportpillanatai:

Vogel Soma "aranyat érő" utolsó ötösvédése a Magyarország-Görögország vízilabda világbajnoki döntőn

Szoboszlai Dominik szólógólja a Magyarország-Montenegró labdarúgó Eb-selejtezőn

Kákosy Olívia parakarate világbajnoki aranyérmet kap Budapesten

Az év szabadidősport eseménye:

525 Cup utcai kosárlabda-rendezvény

Hátsó füves futballmentő túra

Jégpályák Éjszakája

Fogyatékos sportolók - férfiak:

Gelencsér Róbert (atlétika, szervátültetett)

Kiss Péter Pál (kajak-kenu, paralimpikon)

Matskássy Pál (torna, speciális olimpikon)

nők:

Ekler Luca (atlétika, parasportoló)

Gulyás Noémi (torna, speciális olimpikon)

Pap Bianka (úszás, paralimpikon)

csapat:

női kerekesszékes vívóválogatott

para-asztalitenisz csapat

szervátültetett asztalitenisz férfi páros

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×