eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

A zöldenergiában látja a gazdaság jövőjét az Energiaügyi Minisztérium - a nap hírei

Laktóz- és gluténmentes termékek is bekerültek az online Árfigyelő rendszerbe. Vasárnap éjféltől leáll az ingyenes SMA-szűrő program

A zöldenergiában látja a gazdaság jövőjét az Energiaügyi Minisztérium. A tárca szerint a megújulók további térnyerése nemcsak energiaszuverenitási és ellátásbiztonsági szempontból fontos, hanem a versenyképesség erősítését, a gazdasági növekedés helyreállítását is szolgálja. A tárca szerint jövőre is számos intézkedés, többféle támogatási lehetőség segíti a tiszta energiahordozók fokozott hasznosítását.

A következő napokban Mohácsnál várható a Duna tetőzése. A felsőbb szakaszokon ugyan megindult az apadás, de csak nagyon lassan. Az Észak-Dunántúlon Esztergom kivételével a régió valamennyi településén megszűnt az árvízvédelmi készültség. A fővárosban is már a rakpartok szintje alá húzódott vissza a folyó, így elkezdődött a takarítás. A tervek szerint holnap (vas) már megnyitják a rakpartokat a forgalom előtt.

Már 78 termékkategóriában hasonlíthatók össze az árak január közepétől az online Árfigyelő rendszerben. A leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek és a marhahús is felkerült a listára. A Gazdasági Versenyhivatal közleménye szerint napi szinten több mint 1300 élelmiszertermék árát hasonlíthatják majd össze a vásárlók.

Több mint 2 milliárd forint bírságot szabott ki az idén a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság összegzése szerint az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer, az aktív versenyfelügyelet, a technológiai óriáscégekkel szembeni határozott fellépés, a családok és a sérülékeny fogyasztói csoportok kiemelt védelme, az infláció elleni harc és a gyors fúziókontroll jellemezte a szervezet idei szakmai tevékenységét.

Minden település belterületén betiltaná a tűzijátékot az LMP. Az ellenzéki párt a pirotechnikai eszközök használatát szabályozó fegyvertörvény módosításával szüntetné meg a szilveszteri tűzijátékozást. Az indoklás szerint a fényjátékkal együtt járó durrogás komolyan megterheli az idősek és betegek idegrendszerét, valamint a háziállatok is megrémülnek, emellett károsítja a környezetet is.

Mintegy 4 ezer katona lépett be a Magyar Honvédségbe ebben az évben. A honvédelmi miniszter sikeresnek nevezte az országos toborzókampányt. Hozzátette: 2023-ban az iranyasereg.hu oldalra több mint 500 ezerszer kerestek rá, a toborzók pedig több mint 42 ezer hívást fogadtak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint kiemelkedő volt az augusztus elejétől szeptember közepéig tartó időszak, amikor mintegy 1500 új katona csatlakozott a Magyar Honvédséghez. Hangsúlyozta, hogy a toborzókampány folytatódik.

Január elsejétől leáll az újszülöttkori SMA-szűrés – tudta meg az RTL Híradó. Így már csak a vasárnap éjfélig megszületett gyerekeknél lehet kérni a vizsgálatot. 2022 novembere óta az ingyenes és önkéntes szűrővizsgálattal eddig már 9 csecsemőnél sikerült megállapítani a betegséget és így megkezdeni pár naposan a kezelést. A Belügyminisztérium azt közölte: a szűrőprogramra eddig mintegy 400 millió forintot költött a tárca, most feldolgozzák a szűrések adatait, és azok alapján döntenek a program esetleges folytatásáról.

Prágában január végéig zárva lesz a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának főépülete, ahol december 21-én 14 ember megölt és 25-en megsebesített egy 24 éves diák. A Kar egyéb helyiségeiben január 12-én indul újra a tanítás. A tanulókat most nem kötelezik vizsgára, kérésre azt egy későbbi időpontban tehetik le.

Az Egyesült Államokban az Ukrajnának szánt katonai támogatás elfogadását kérte a Kongresszustól az elnök. Joe Biden szerint, ha a törvényhozás nem teszi meg a szükséges lépéseket az új évben, akkor Amerika nem lesz képes Ukrajna rendelkezésére bocsátani az önvédelemhez szükséges légvédelmi rendszereket és fegyvereket.

Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere az idén, vagyona 92 milliárd dollárral 229 milliárd dollárra gyarapodott a Bloomberg Billionaires Index szerint. A második a tavalyi listavezető francia Bernard Arnault, az LVMH cégcsoport elnöke, akinek a vagyona 17 milliárd dollárral, 179 milliárd dollárra emelkedett. Az Amazon.com alapítója, Jeff Bezos az idén 177 milliárd dollárra növelte vagyonát, ami a harmadik helyre volt elég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×