eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

A zöldenergiában látja a gazdaság jövőjét az Energiaügyi Minisztérium - a nap hírei

Laktóz- és gluténmentes termékek is bekerültek az online Árfigyelő rendszerbe. Vasárnap éjféltől leáll az ingyenes SMA-szűrő program

A zöldenergiában látja a gazdaság jövőjét az Energiaügyi Minisztérium. A tárca szerint a megújulók további térnyerése nemcsak energiaszuverenitási és ellátásbiztonsági szempontból fontos, hanem a versenyképesség erősítését, a gazdasági növekedés helyreállítását is szolgálja. A tárca szerint jövőre is számos intézkedés, többféle támogatási lehetőség segíti a tiszta energiahordozók fokozott hasznosítását.

A következő napokban Mohácsnál várható a Duna tetőzése. A felsőbb szakaszokon ugyan megindult az apadás, de csak nagyon lassan. Az Észak-Dunántúlon Esztergom kivételével a régió valamennyi településén megszűnt az árvízvédelmi készültség. A fővárosban is már a rakpartok szintje alá húzódott vissza a folyó, így elkezdődött a takarítás. A tervek szerint holnap (vas) már megnyitják a rakpartokat a forgalom előtt.

Már 78 termékkategóriában hasonlíthatók össze az árak január közepétől az online Árfigyelő rendszerben. A leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek és a marhahús is felkerült a listára. A Gazdasági Versenyhivatal közleménye szerint napi szinten több mint 1300 élelmiszertermék árát hasonlíthatják majd össze a vásárlók.

Több mint 2 milliárd forint bírságot szabott ki az idén a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság összegzése szerint az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer, az aktív versenyfelügyelet, a technológiai óriáscégekkel szembeni határozott fellépés, a családok és a sérülékeny fogyasztói csoportok kiemelt védelme, az infláció elleni harc és a gyors fúziókontroll jellemezte a szervezet idei szakmai tevékenységét.

Minden település belterületén betiltaná a tűzijátékot az LMP. Az ellenzéki párt a pirotechnikai eszközök használatát szabályozó fegyvertörvény módosításával szüntetné meg a szilveszteri tűzijátékozást. Az indoklás szerint a fényjátékkal együtt járó durrogás komolyan megterheli az idősek és betegek idegrendszerét, valamint a háziállatok is megrémülnek, emellett károsítja a környezetet is.

Mintegy 4 ezer katona lépett be a Magyar Honvédségbe ebben az évben. A honvédelmi miniszter sikeresnek nevezte az országos toborzókampányt. Hozzátette: 2023-ban az iranyasereg.hu oldalra több mint 500 ezerszer kerestek rá, a toborzók pedig több mint 42 ezer hívást fogadtak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint kiemelkedő volt az augusztus elejétől szeptember közepéig tartó időszak, amikor mintegy 1500 új katona csatlakozott a Magyar Honvédséghez. Hangsúlyozta, hogy a toborzókampány folytatódik.

Január elsejétől leáll az újszülöttkori SMA-szűrés – tudta meg az RTL Híradó. Így már csak a vasárnap éjfélig megszületett gyerekeknél lehet kérni a vizsgálatot. 2022 novembere óta az ingyenes és önkéntes szűrővizsgálattal eddig már 9 csecsemőnél sikerült megállapítani a betegséget és így megkezdeni pár naposan a kezelést. A Belügyminisztérium azt közölte: a szűrőprogramra eddig mintegy 400 millió forintot költött a tárca, most feldolgozzák a szűrések adatait, és azok alapján döntenek a program esetleges folytatásáról.

Prágában január végéig zárva lesz a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának főépülete, ahol december 21-én 14 ember megölt és 25-en megsebesített egy 24 éves diák. A Kar egyéb helyiségeiben január 12-én indul újra a tanítás. A tanulókat most nem kötelezik vizsgára, kérésre azt egy későbbi időpontban tehetik le.

Az Egyesült Államokban az Ukrajnának szánt katonai támogatás elfogadását kérte a Kongresszustól az elnök. Joe Biden szerint, ha a törvényhozás nem teszi meg a szükséges lépéseket az új évben, akkor Amerika nem lesz képes Ukrajna rendelkezésére bocsátani az önvédelemhez szükséges légvédelmi rendszereket és fegyvereket.

Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere az idén, vagyona 92 milliárd dollárral 229 milliárd dollárra gyarapodott a Bloomberg Billionaires Index szerint. A második a tavalyi listavezető francia Bernard Arnault, az LVMH cégcsoport elnöke, akinek a vagyona 17 milliárd dollárral, 179 milliárd dollárra emelkedett. Az Amazon.com alapítója, Jeff Bezos az idén 177 milliárd dollárra növelte vagyonát, ami a harmadik helyre volt elég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×