eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: politiforum.no

Retteghetnek a gyorshajtók, elképesztő távolságból is képesek mérni az új traffipaxok

Bemutatták a LaserCam 4 lézeres traffipaxot, amely akár 2,4 kilométeres távolságból is beméri a gyorshajtókat.

Norvégiában hamarosan bevetik az új, LaserCam 4 lézeres sebességmérőket a gyorshajtók kiszűrésére - írta a kreszvaltozas.hu. Összesen kétszáz ilyen új eszközt vásároltak. A kamera a mérést képpel vagy videóval is dokumentálja. A műszerben használt algoritmus nagyon pontos eredményeket ad – állítja a norvég rendőrség. A kamera rögzíti a mérési helyzetet is, lényegében kizárva a téves mérések lehetőségét.

Az új lézer hatótávolsága lényegesen jobb, mint a korábbi berendezéseké. Maximális mérési távolsága 2,4 kilométer, de a teszteket követően a rendőrség 30-500 méteres mérési távolságot választott a megbízhatóság és pontosság érdekében, valamint a képkiértékelés elősegítésére. Rossz látási viszonyok között, például sötétben is tesztelték az új készülékeket.

A norvég rendőrség becslése szerint évente 24 halálos balesettel lenne náluk kevesebb, valamint kevesebben sérülnének meg súlyosan, ha mindenki betartaná a sebességkorlátozásokat. Norvégiában február 1-től emelték a gyorshajtásért kiszabható bírságokat: a 90-es, 100-as vagy 110-es zónában a legnagyobb sebességtúllépési bírság 15 850 norvég koronára (545 ezer forint) emelkedett. A kézben tartott mobiltelefonon való beszélgetésért járó büntetés 10 200 norvég koronára (350 ezer forint) nőtt.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×