eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel tartott sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Michel az Európai Parlament előző napi strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége, és támogatja az Ukrajnának szánt harckocsik szállítását.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kinevezték az korrupciós hivatal új vezetőjét Ukrajnában

Az eseményt az állami televízió élőben közvetítette.

Az ukrán kormány kinevezte az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) új vezetőjét.

A hivatal új vezetője Szemen Krivonosz, aki korábban az Építészeti és Városrendezési Állami Felügyelet vezetőjeként dolgozott. Az Európai Unió a tagságra törekvő Ukrajna számára kiemelt célként kezeli a korrupció elleni küzdelmet, és a NABU új igazgatójának kinevezését az erőfeszítések fontos pillérének tekinti. Krivonosz megbízatása hét évre szól. A NABU egyike azoknak a szerveknek, amelyeket az elmúlt években a korrupció elleni küzdelem érdekében hoztak létre.

"Csapatunk elkötelezett a korrupcióval szembeni zéró tolerancia elve és a korrupcióellenes intézmények támogatása mellett" - hangoztatta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormány rendkívüli ülésén.

Smihal kijelentette, hogy

a kinevezés eleget tett az Európai Bizottság által megfogalmazott utolsó ajánlásnak, mielőtt a tárgyalások folytatódhatnának.

Ezzel lezárult egy hónapok óta tartó folyamat, amelyet Kijev nyugati partnerei figyelemmel kísértek.

Ukrajna tavaly júniusban, négy hónappal az orosz támadás után vált az EU tagjelöltjévé.

Az ukrán Korrupcióellenes Akcióközpont (AntAC) nevű nonprofit szervezet, amely a korrupciót figyeli és a reformokkal kapcsolatban ad tanácsokat, aggodalmának adott hangot Krivonosz kinevezése miatt. A szervezet szerint a releváns szakmai tapasztalat hiánya és az ukrán elnöki adminisztrációhoz fűződő feltételezhető kapcsolatai jelentenek gondot.

Krivonosz azt mondta, hogy nem áll majd politikai befolyás alatt.

Az ukrán hatóságok az elmúlt hónapokban felgyorsították a korrupciós vizsgálatok ütemét, és elbocsátották a botrányokba keveredett tisztviselőket. Volodimir Zelenszkij elnök nyilvánosan támogatta ezt az erőfeszítést, amely szakértők szerint kulcsfontosságú lesz a külföldi segélyek megszerzéséhez.

A NABU vizsgálatokat indíthat a korrupció gyanújával kapcsolatban, és a Korrupcióellenes Ügyészséggel együtt az ügyeket az ukrán korrupcióellenes legfelsőbb bíróságnak küldi meg vádemelésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×