életmód

A gyógyultakat is veszélyezteti a mutálódó koleratörzs

2012. május 4., péntek 19:00     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Átalakulóban van az a koleratörzs, amely járványt okozott Haitin: ezzel tovább veszélyezteti az itt élőket, akik közül a két évvel ezelőtti földrengés óta már eddig hét ezer embert ölt meg a fertőző betegség.
 

1

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának elemzése azt jelzi, hogy a kolera baktériuma továbbfejlődik a karibi országban, miután a túlélők legalábbis részleges immunitást szereztek a Nepálból bekerült eredeti kórokozóval szemben.

Járványügyi szakértők szerint a baktérium átalakulása várható volt, világszerte ez történt a korábbi kolerajárványok idején.

Az eredmény "azt jelzi, hogy a Haitin folyamatban lévő járvány a következő fázisába léphet, hiszen ezeket a módosulásokat ott látjuk, ahol a kolera helyi jellegűvé válik" - magyarázta Edward T. Ryan, a Massachusettsi Általános Kórház fertőző betegségekre szakosodott orvosa.

Arra is számítani kell a változás miatt, hogy újból megbetegedhetnek, akik korábban már megfertőződtek, mert az új koleraváltozattal szemben nincs védettségük.

Elemzésükhöz még március közepén Haiti Artibonite régiójában vették a mintákat a CDC szakemberei, akik megállapították, hogy azok közül kettő eltért a 2010 októberében begyűjtött mintákból kimutatott koleratörzstől. Újabb vizsgálatokkal azt is kiderítették, hogy a korábbi Ogawa változat mellett az új mintákban talált baktérium a másik fő szerotípusba tartozik, a koleratörzsek Inaba változatai közé.

Szakértői becslések szerint idén 200-250 ezer ember fertőződhet meg kolerával Haitin. A legveszélyesebb a késő nyár és a kora ősz az esőzések és a hurrikánszezon miatt.

Jelenleg Haitin a legmagasabb a kolerafertőzöttek aránya a világon, elérheti a népesség öt százalékát. Eddig mintegy 534 ezer embert betegített meg és körülbelül 7 ezret ölt meg a járvány a karibi országban, amióta - tudományos tanulmányok szerint - az ENSZ nepáli békefenntartói behurcolták.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.14. Vasárnap, 18:00
2016.02.14. Vasárnap, 18:00
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET

Add a Startlaphoz