eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vádat emeltek a korábbi titokminiszter ellen - a nap hírösszefoglalója

Személyes adattal visszaélés miatt vádat emeltek Szilvásy György korábbi titokminiszter ellen. Hétfőn fogadtatná el a parlamenttel a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatot a Fidesz. Ötpontos intézkedéscsomagot javasol a kormánydöntések negatív következményeinek mérséklésére az MSZP.

Személyes adattal visszaélés és más bűncselekmény miatt vádat emelt Szilvásy György korábbi titokminiszter és három társa, volt országgyűlési képviselők ellen az UD Zrt.-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. Fazekas Géza, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a volt titokminiszter mellett Tóth Károly, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának volt szocialista alelnöke, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, és Herényi Károly volt MDF-es országgyűlési képviselő ellen emeltek vádat személyes adattal visszaélés, illetve Dávid Ibolya esetében kényszerítés miatt is. Hozzátette: az érintettek - bár bizonyos részleteket elismertek - tagadták a bűncselekmények elkövetését. -Az ügy 2008 szeptemberében pattant ki, amikor Dávid Ibolya az MDF elnökválasztási kampányában egy hangfelvételre hivatkozva azt állította, hogy riválisa, Almássy Kornél terhelő adatokat akart róla gyűjtetni az UD Zrt. nevű vagyonvédelmi céggel. Szilvásy György szerint az ügyészség politikai megrendelést teljesített a vádemeléssel, míg Tóth Károly az InfoRádióban azt hangsúlyozta: nem követett el bűncselekményt, mindenben a törvényeknek megfelelően járt el.

A Fidesz hétfőn tárgyalna a miniszterelnök által is jegyzett, a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatról a parlamentben. A kormánypárt azt szeretné, ha a dokumentumról aznap már szavaznának is - mondta a házbizottság ülése után az Országgyűlés sajtófőnöke. Altorjai Anita közölte: az ehhez szükséges házszabálytól való eltérést az MSZP és az LMP nem támogatta, a Jobbik később alakítja ki az álláspontját. A politikai nyilatkozattervezet értelmében a parlament a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy 3 millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítaná, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő tagoknak. Közben a Stabilitás Pénztárszövetség a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényekkel összefüggő beadványok soron kívüli elbírálását kérte az Alkotmánybíróság elnökétől.

Több mint 241 milliárd forint hozamot értek el a magánnyugdíjpénztárak 2010 első három negyedévében - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb jelentéséből. A szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: az elmúlt 13 évben átlagosan 1 százalék reálhozamot értek el a pénztárak. Binder István hozzátette: ha a hozamokat nem a fedezeti alapok teljesítménye alapján, hanem a tagok által ténylegesen befizetett - tehát például a működési költségre levont pénzt is tartalmazó - összeg alapján vizsgálják, akkor a magánnyugdíjpénztárak reálhozama 0 százalék körüli.

Ötpontos intézkedéscsomagot javasol az elmúlt fél évben hozott gazdaságpolitikai kormánydöntések negatív következményeinek mérséklésére az MSZP. Szekeres Imre, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetvezetője az InfoRádióban azt mondta: a többi között azt javasolják a kormánynak, hogy csökkentse az üzemanyagok jövedéki adóját január 1-jéig, törölje el a kizárólag a nagy jövedelműek által igénybe vehető adókedvezményeket, a társasági adó helyett pedig a társadalombiztosítási járulékokat csökkentse.

A magyarok háromnegyede szerint nőtt a korrupció, és ők maguk is több kenőpénzt fizettek - derül ki a Transparency International Globális Korrupciós Barométer 2010-es jelentéséből. Tausz Péter, a szervezet kommunikációs vezetője az Inforádióban elmondta: az eredmények szerint Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka véli úgy, hogy az elmúlt 3 évben nőtt a korrupció az országban. Ez egész Európában a második legrosszabb arány Románia után. A magyar válaszadók a pártokat tarják a legkorruptabbnak, őket az üzleti szektor képviselői követik.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Weiszdorn Róbertet a móri bankrablás miatt. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében a férfi legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Weiszdorn Róbert, akit előre kitervelten, társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondott ki bűnösnek a táblabíróság, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a 2002-ben elkövetett móri bankrablás nyolc halálos áldozatának hozzátartozóitól, valamint a saját családjától.

Szlovákiában módosította az államnyelvtörvényt a parlament. A jobbközép koalíciós kormány előterjesztése értelmében a felére csökken a jogszabály megsértéséért kiszabható 5 ezer eurós pénzbüntetés felső határa. Daniel Krajcer kulturális miniszter azt mondta: büntetéseket a jövőben csak állami és önkormányzati szervezetek kaphatnak, azok is csak olyan esetben, ha az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven.

Egyszerre három fokozatú leminősítéssel megvonta Írország eddigi elsőrendű adósosztályzatát a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő az ír bankrendszer átalakításának és támogatásának költségvetési terheivel, valamint az ír gazdaság gyengülő és egyre bizonytalanabb kilátásaival indokolta a döntést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×