eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mesterházy: Magyarországot meg kell menteni attól, hogy Orbán Viktor szakadékba rántsa

Mesterházy Attila szerint a kormányfő megbukott; Orbán Viktornak le kell vonnia bukásra ítélt politikájából az egyértelmű következtetést. Magyarországot meg kell menteni attól, hogy szakadékba rántsa. Ez minden politikai oldal közös felelőssége - írta az MSZP elnöke vasárnapi közleményében.

Mesterházy Attila közleményében úgy fogalmaz: a "szabadságharcos" a melldöngetés után a fal mellett, kínos és megtévesztő közlemények kíséretében somfordál vissza a Valutaalaphoz.

"Miért? Ne kerülgessük a forró kását: a helyzet katasztrofális. A nyolc éven át mindent akadályozó, ellenző Fidesz teljesen alkalmatlan a kormányzásra. A 2012-es büdzsé egy vicc, mégpedig nagyon rossz vicc" - írja.

A pártelnök megfogalmazása szerint a kormány eszköztelen, a kormányfő hiteltelen. Azok, akik az IMF elleni szabadságharcot vívták, elvéreztek a csatában, ők nem képviselhetik hitelesen hazánkat sem itthon, sem a nemzetközi porondon. A csatateret el kell takarítani, ehhez pedig új és hiteles emberekre van szükség - írja Mesterházy Attila.

Rámutat: az euró árfolyama a "sztratoszférában" jár. Ez már rég nem kizárólag a devizahitelesek problémája, hanem az egész importigényes magyar gazdaságé. A Magyar Fejlesztési Bank - tehát nem egy "gonosz multi", hanem az állam bankja - mindössze 0,3 százalékos jövő évi növekedéssel számol és csökkenő fogyasztással.

Mesterházy Attila hangsúlyozza: a kabinet őrült tempóban és mennyiségben emeli az adókat, de véletlenül se hallgat a józan kritikákra. Nem szünteti meg a pénznyelő és igazságtalan egykulcsos adórendszert. A Miniszterelnökség büdzséje másfélszeresére emelkedik, erre van pénz - jegyzi meg. Viszont a művelődési intézményeknél még az idén 20 százalékos létszámleépítés lesz, továbbá az állam közölte üzleti partnereivel: 2011-ben már nem fizeti ki a megrendelt szolgáltatásokat - emlékeztet. Idő kérdése csak, hogy a működésképtelenséghez vezető megszorítások mikor érik el a többi közszolgáltatást, beleértve a legfontosabbakat - teszi hozzá. Se beruházás, se növekedés, se adócsökkentés, se munkahelyek - mutat rá Mesterházy Attila.

"A romló mutatók, a költségvetési szigor nem példátlanok más országokra tekintve sem. Az viszont példátlan, hogy egy kormány megátalkodott konoksággal vezesse, rángassa országát a szakadék felé. Azért, mert felkészületlen, mert dilettáns, mert hiúságból nem ismeri be és nem is javítja ki a hibáit. Valamint azért, mert a Fidesz annyit hazudott éveken át és annyi megalapozatlan ígéretet tett, amelyek között nem maradt hely egy reális politikai útnak" - fogalmaz a politikus.

Véleménye szerint most az a tét, hogy a szakmailag és morálisan megbukott kormánnyal együtt bukik-e Magyarország. Az a tét, hogy a következő hónapokat kibírják-e az emberek, a családok, az iskolák, a kórházak - húzza alá.

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor alkalmatlan a válságkezelésre. Kormányzása alatt nem mérséklődött, hanem mélyült a válság: életünk bizonytalan, kevesebb pénzből mindenért egyre többet kell fizetni. Minden család otthon éli meg a maga válságát. Orbánnal pedig remény sincs arra, hogy a helyzet javuljon.

Ha Orbán Viktor nem képes felelős gazdaságpolitikát vinni, akkor olyan miniszterelnökre van szükség, aki képes erre" - írja.

Orbánnak le kell vonnia bukásra ítélt politikájából az egyértelmű következtetést. Magyarországot meg kell menteni attól, hogy szakadékba rántsa. Ez minden politikai oldal közös felelőssége - zárul Mesterházy Attila közleménye.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×