eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarország lehet az újfajta IMF-hitel kedvezményezettje

Esetleg Magyarország is élhet az IMF új finanszírozási eszközével, amely gyors pénzügyi segítséget kínál az eurózóna gondjai által sújtott "nem főszereplő" államoknak. Az új hitelformát kedd este jelentették be, és az a "megfelelő" gazdaságpolitikát folytató országoknak jár.

A Nemzetközi Valutaalap új hitelezési eszközének célja, hogy gyorsan pénzhez juttassa, és rövid lejáratú hitelekkel lássa el azokat a tagállamait, amelyek saját hibájukon kívül hirtelen megszorulhatnak az eurózóna hitelválsága miatt. Az IMF közleménye szerint rugalmas finanszírozás lehetőség egyfajta "biztosítás lehet a jövőbeli sokkokkal szemben.

Feltétel ugyanakkor, hogy az adott állam "egészséges gazdaságpolitikát" folytasson, és megfelelő gazdasági alapokkal rendelkezzen. Az eszközt angol rövidítéssel PLL-nek, "elővigyázatossági és likviditási hitelkeretnek" nevezték el.

A hitel könnyebben teljesíthető kondíciók mellett is elérhető, szemben az IMF általában szigorú feltételeivel, amelyek különösen népszerűtlenek a célországokban.

A Valutaalapnál nem említették, hogy mely országokra dolgozták ki az új eszközt, de "bystander", azaz "nem főszereplő" államokat említettek.

A Financial Times néhány nappal ezelőtt felvetette, hogy éppenséggel Magyarország lehet az egyik kedvezményezett. Több külföldi elemző is úgy látja, hogy Budapest még mindig nem kész teljesíteni egy "hagyományos" IMF-hitel szigorú feltételeit, és csak azért fordult a Valutaalaphoz, hogy megnyugtassa a magyar állampapírok hozamait felpumpáló, bizalmatlan befektetőket.

"Bár az IMF elégedetlen volt" a korábbi programot feladó Magyarország pénzügyi lépéseivel, "az ország megfelelő gazdasági alapokkal rendelkezhet, és korábbi jó gazdaságpolitikája feljogosíthatja" a PLL-hitelre - írta még a múlt héten az FT.

Az IMF akkor jelentette be az új, félévre és akár két évre is kérhető hiteleszközt, amikor Spanyolország kamatai tovább emelkedtek. A konzervatív Néppárt győzelme ellenére a három hónapos kincstárjegy Madrid által fizetendő hozama több mint a duplájára ugrott, és a hat hónapos lejáratú papírok kamatai is jelentősen drágultak. Ha Olaszország jogosultnak minősülne, akkor vagy 60, vagy 120 milliárd dolláros hitelhez juthatna, de ez csak csekély mértékben segítené ki. Illetékesek szerint Róma nem is gondolkozik a lehetőségen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×