eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán: Utat kell nyitni a vállalkozások előtt - a nap hírei

A vállalkozások támogatását és a munkahelyteremtést nevezte az ország sikeressége zálogának a kormányfő. Valószínűleg megszavazzák a magyar túlzott deficiteljárással összefüggő bizottsági ajánlást jövő kedden a tagállamok pénzügyminiszterei. Az adatvédelmi hatóság elnökének függetlenségét erősítő törvénymódosítást nyújtott be a kormány a parlamentnek. A nap legfontosabb hírei március 9-én.

A kormány csak azokat a beruházásokat támogatja, amelyek eredményeként új munkahelyek jönnek létre - mondta a miniszterelnök Orosházán egy üzemcsarnok átadásán. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon 5,5 millió embernek kell rendszeres, jól fizető munkával rendelkeznie, illetve adót fizetnie ahhoz, hogy a gazdaság tartósan emelkedő pályára állhasson. A miniszterelnök a vállalkozások támogatását és a munkahelyteremtést nevezte az ország sikeressége zálogának.

Valószínűleg megszavazza a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztését jövő keddi ülésén az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa. Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára megerősítette, hogy a kormány technikai ügyként kezeli a kérdést. Mint mondta: bíznak abban, hogy a következő félévben felmutathatnak olyan bizonyítékokat, amelyeket a bizottság is elégségesnek talál ahhoz, hogy az eljárást megszüntesse, és így egy fillért sem veszít el Magyarország.

Az adatvédelmi hatóság elnökének függetlenségét erősítő törvénymódosítást nyújtott be a kormány a parlamentnek. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indoklásában azt írta: a változtatások figyelembe veszik az Európai Bizottság aggályait. Az egyik javasolt változtatás az, hogy a kormányfő csak összeférhetetlenség vagy a vagyonnyilatkozat-tételi előírások megsértése miatt kezdeményezhetné az adatvédelmi hatóság elnökének felmentését. Az Európai Bizottság az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára ügyében folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást.

A hetvennégy betöltött bírói helyből húsz üresedik meg június végéig a bírák nyugdíjazásának új szabályozása miatt a Kúrián. Darák Péter, a Kúria elnöke ugyanakkor hozzátette: más beosztásban, elvi állásfoglalások, vélemények megfogalmazásában igényt tartana a távozók munkájára. Darák Péter szerint az idősebb szakemberek pótlása nem lesz könnyű feladat, mert a jelentkezőkkel szemben elvárás a komoly elméleti felkészültség és a hosszabb szakmai gyakorlat.

Cáfolta a vasúti vonalbezárásokról szóló híreket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Völner Pál ugyanakkor azt mondta, hogy 8 - 8 és fél százalék közötti kapacitáscsökkentés várható az április 15-én életbe lépő vasúti menetrendben. Hozzátette: még egyeztetnek a szakszervezetekkel, és a kapacitáscsökkentés nem jár lényeges létszámleépítéssel. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem zárnak be vonalakat. Az Index hírportál úgy tudja, hogy áprilistól 412 vonatot nem, további nagyjából százat pedig az eddigitől eltérő gyakorisággal közlekedtetne a MÁV.

A törvényben előírtnál háromhavival többet, összesen öthavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást, emellett legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet a Nokia a komáromi gyárból elbocsátani kívánt 2.300 dolgozónak. Az elbocsátásoknál a többi között figyelembe veszik az egy keresős családokban élő munkavállalók, a több gyermekesek, az idősek és azok érdekeit, akiknek családjából mindkét felnőtt a cégnél dolgozik.

Létszámleépítés lesz a Philips székesfehérvári gyárában is, onnan összesen 230 munkavállalót, a dolgozók mintegy harmadát küldik el. A távirati iroda úgy tudja: a már elkezdődött elbocsátások április közepére fejeződnek be. A székesfehérvári üzemben, ahol a jövőben kizárólag tv-készülékeket gyártanak, tavaly szeptemberben 750-en dolgoztak.

A CET kulturális-szórakoztató központ beruházás miatt 25 millió euró, mintegy 7,5 milliárd forintra és annak kamataira perli az MKB Bank a Főváros Önkormányzatot. A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a pert a Porto Investment Hungary Kft. által kötött megállapodásban foglalt önkormányzati fizetési kötelezettség-vállalás alapján indította a pénzintézet. A CET kulturális-szórakoztató központot 2010 augusztusában kellett volna átadni, de az épület jelenleg is üresen áll.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×