eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A természet leglátványosabb csodája - fotókkal

Teljes napfogyatkozás volt Ausztrália északi részén szerda reggel. A totalitás pontosan 2 percig tartott 6:38 és 6:40 között, amikor is a Nap 13 fok magasan látszott a horizont felett. "Az 1999-es napfogyatkozás emlékei alapján volt képünk a várható fény- és színváltozásokról, de a valóság minden elképzelésünket felülmúlta!" Ez is olvasható a hírek.csillagászat.hu oldal helyszíni beszámolójában.

Nehéz tárgyilagos maradni az égbolt legszebb csillagászati eseménye kapcsán: jelen sorok írójának percekig remegtek a lábai a totalitás pontosan két percig tartó látványa, illetve a felvezető fényjátékok és színváltozások után - írja a beszámoló szerzője.

Gyakorlatilag rögtön napkelte után már kezdődött a részleges fázis, a holdkorong egyre nagyobb darabot harapott ki a Napból - olvasható az oldalon. "A totalitás pontosan 2 percig tartott 6:38 és 6:40 között, amikor is a Nap 13 fok magasan látszott a horizont felett. Az 1999-es napfogyatkozás emlékei alapján volt képünk a várható fény- és színváltozásokról, de a valóság minden elképzelésünket felülmúlta!

Kezdetben mindössze a napfogyatkozás-szemüvegekkel követtük a Hold útját csillagunk korongján. Valamikor a félig eltakartság állapotában tűnt fel először a fények és különösen a színek fakulása. Hirtelen kezdett minden elszürkülni, mintha az élet maga távozni akarna a helyszínről. Az égbolt mélykékről egyre furcsább szürkéskékre váltott. A Naptól kinyújtott kéztávolságából jó arasznyira látszó Vénusz elég hamar feltűnt szabad szemmel is az égen, miközben mindenféle kis lyukak árnyékai egyre feltűnőbben napsarló alakúakká váltak."

Magukat riasztották


Hogy még véletlenül se fussunk ki az időből, időzített riasztásokat állítottunk be a teljesség előtt tíz, öt és két perccel, illetve egy másikat pontosan a totalitás közepére, jelezni, hogy még egy perc van hátra. Ezek a riasztások végül is nagyon hasznosnak bizonyultak, mert a teljesen elfedett Napra rácsodálkozva könnyű elveszteni az időérzéket - írja a szerző.

Miért olyan nagy szám ez?


A Hold eltakarja a Napot - miért olyan nagy szám ez, kérdezheti bárki. Szinte lehetetlen megfogalmazni azt az érzést, amikor a minden életnek forrást adó nagy égi lámpás átalakul egy nagy égi margaréta virággá. Ásítozó fekete üresség, körülötte a gyöngyházfényű napkorona. Kisebb látcsövekkel feltűnnek a protuberanciák rózsaszín foltjai a napkorong peremén. A fények kihúnynak, az égen feltűnnek a legfényesebb égitestek. Kis csapatunk tagjai ezúttal beazonosították a Vénusz, Jupiter és Szaturnusz bolygókat, a Centaur alfa és béta jelű csillagát és a teljes Dél Keresztjét. Minden bizonnyal több fényes csillag is észrevehető lett volna, de a két perces totalitás alatt ennyire futotta.

Csillagászati ékszer

A gyémántgyűrű jelensége a fogyatkozás elején és végén is feltűnik, fotót ezúttal a végéről sikerült készíteni az Ausztráliába látogató magyar csapatnak. A Nap első felvillanása a holdkorong mögül jelzi az élet visszatérését, a dolgok ismét a rendes kerékvágás felé tartanak. "Mi azonban megrendülten és pár pillanatig szótlanul állunk: a teljes napfogyatkozás a természet egyik leglátványosabb csodája, amit átélve mindannyian megértjük, miért válik valakiből akár már az első sikeres észlelés után igazi napfogyatkozás-turista. Ezt a szépséget szinte lehetetlen felülmúlni - folytatás legközelebb, reálisan tekintve 2017-ben, az Egyesült Államokban" - így fejeződik be a leírás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×