eur:
394.22
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Már biztos 18 RMDSZ-es mandátum

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei 12 képviselői és hat szenátori körzetben a szavazatok abszolút többségével megnyerték a versenyt, és a megyei, valamint az országos visszaosztásból további mandátumokra számít a szövetség - jelentette ki hétfő délelőtti csíkszeredai sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor hangsúlyozta: a mostani eredmények azt is jelzik, hogy a szövetség mind a szenátusban mind a képviselőházban önálló frakciót alakíthat.

Az MTI kérdésére válaszolva a szövetség támogatottságának - az exit poll felmérések által jelzett - csökkenését az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) "megtévesztő kampányával", a rossz időjárási viszonyokkal, és azzal a ténnyel magyarázta, hogy a szövetség az elmúlt években nehéz gazdasági körülmények között volt tagja a kormánykoalíciónak.

Négy évvel ezelőtt az RMDSZ szenátorjelöltjei a szavazatok 6,3 százalékát, képviselőjelöltjei a szavazatok 6,1 százalékát szerezték meg; a vasárnapi választások urnazárásakor valamennyi exit poll felmérés a szövetség 5-5,2 százalékos támogatottságát jelezte.

Újságírói kérdésre válaszolva az RMDSZ elnöke elmondta, elképzelhető, hogy még hétfőn tárgyalóasztalhoz ül Victor Ponta miniszterelnökkel, a választásokon győztes Szociál-iberális Szövetség (USL) társelnökével.

Kelemen Hunor méltányolta a miniszterelnök tárgyalókészségét. Hozzátette, Victor Ponta ezzel azt jelezte, hogy a romániai magyarság érdekeit nemcsak parlamenti szinten, hanem kormányszinten is képviselni kell. Hozzátette, Románia és a romániai magyarság érdekei semmiképpen nem ellentétesek.

Kelemen Hunor a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, hogy a Victor Pontával folytatandó tárgyalások során az RMDSZ választási programjában rögzített célok képezik majd a kiindulópontot.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×