eur:
388.58
usd:
361.42
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Westerwelle: Európa mindig hallatni fogja a hangját, ha fenyegetik - a nap hírei

Az egész világon fel kell lépni az antiszemitizmus ellen - mondta a német külügyminiszter a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozásán. A kutatók itthon maradását szorgalmazta a miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén. Összesen 27 nagyberuházás előkészítésén dolgozik a fővárosi önkormányzat.

Az egész világon fel kell lépni az antiszemitizmus ellen - mondta a német külügyminiszter a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlésén. Guido Westerwelle Európát egy olyan értékközösségnek nevezte, amely a demokrácia és a jogállamiság pillérein nyugszik, ezért mindig hallatni fogja hangját, ha a közösen vallott értékeket fenyegetés éri.

A német külügyminiszterrel találkozott magyar kollégája is. Martonyi János azt mondta: fontos, hogy a német befektetők is elégedettek legyenek Magyarországgal. Guido Westerwelle kölcsönös érdeknek nevezte, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai jól alakuljanak, ezért beszéltek most is a különadóról, és a jövőben is folytatják erről a tárgyalásokat.

A kutatók itthon maradását szorgalmazta és a magyar tudomány eredményeit méltatta a miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén. Orbán Viktor akadémiai kutatóközponti beruházásokról is beszélt köszöntőjében. Pálinkás József akadémiai elnök megnyitójában a megújítás, a lehetőségek és a fejlesztések évének nevezte a tavalyit. Mint mondta, novemberben adják át a 9,5 milliárd forintból épült Természettudományi Kutatóközpontot, és hamarosan létrejön a világszínvonalú adatközpont a Wigner Fizikai Kutatóközpontban.

Vonzóbbá vált a tanárképzés - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Hoffman Rózsa egy pécsi szakmai konferencián úgy fogalmazott, hogy az idei felsőoktatási felvételi jelentkezések adatai alapján megfordulni látszik az elmúlt évek tanárképzést érintő negatív tendenciája. Mint mondta, míg 2009-ben mindössze 114-en jelentkeztek természettudományos mesterképzésre, idén 675-en kérték felvételüket természettudományi tanári szakokra. Az államtitkár szerint ez azt mutatja, hogy a fiatalok megértették, érdemes ezt a pályát választaniuk.

Nem támogatta az Országgyűlés azt a két fideszes képviselő által beterjesztett módosító indítványt, hogy az állampárti múlt is kockázati tényezőnek számítson a nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A képviselők úgy döntöttek, hogy a Magyarországon lakcímmel rendelkező anyák külföldi szülését és az itteni lakcímmel bírók külföldi elhalálozását is felmérik a jövőben a statisztikai törvény ezt szolgáló átírásával. Módosították a hegyközségekről szóló törvényt is, a többi között kibővítették a hegyközségi járulék fizetésére kötelezettek körét a szőlészeti és borászati felvásárlókkal.

Elutasította a parlament költségvetési bizottsága azt az MSZP-s javaslatot, amely szerint a trafiktörvénynek csak azok a rendelkezései léptek volna életbe július 1-jén, amelyek a fiatalkorúak cigarettához jutását gátolják. A szocialista előterjesztés lehetővé tette volna, hogy a jelenleg cigarettát árusító nagyjából 40 ezer üzlet megszorításokkal a jövőben is foglalkozhasson dohánytermék-kiskereskedelemmel.

Egy év alatt mintegy 650-700 milliárd forint jut agrártámogatásra - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. Palkovics Péter Debrecenben kiemelte: a legnagyobb tétel a területalapú támogatás, ezt május 15-ig igényelhetik a gazdák.

Hétmillió forinttal egészíti ki a tűcsere-program támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca indoklása szerint a designer drogok terjedése miatt jelentős mértékben megnövekedett a tűhasználat, így a közegészségügyi veszély megelőzése, a droghasználat ártalomcsökkentése érdekében szükséges a támogatás emelése.

Összesen 27, mintegy 50 millió euró feletti értékű nagyberuházás előkészítésén dolgozik a fővárosi önkormányzat. A főpolgármester elmondta, ezekhez a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban pályáznának forrásokra. Tarlós István kiemelte a többi között a 3-as metró és a kisföldalatti rekonstrukcióját, a villamos- és a trolibusz-beszerzéseket, valamint a Lánchíd és a Váralagút felújítását. Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy a főpolgármester 2010-es hivatalba lépésekor ésszerűtlennek minősítette és leállította ugyanezeket, az előző városvezetés által indított beruházásokat.

Valamelyest csökkent a pollenterhelés az országban az elmúlt napok csapadékos időjárása és a lehűlés miatt. A tisztiorvosi szolgálat ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka még nem ért véget: tíznél is több allergén okozhat tüneteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×