eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kitelepítik Győrújfalut - kétezren hagyják el otthonukat

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el a lakosokat.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

A győrújfalui gátnál korábban történt repedések miatt, de csak biztonsági megfontolásból döntöttek úgy, hogy pénteken kora este kiürítik a települést - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Mint elmondta, korábban a győrújfalui gátnál több repedés történt, illetve buzgárok keletkeztek, ezért úgy ítélték meg, hogy nem várják meg a sötétedést, hanem a biztonság kedvéért még a sötétedés előtt kiürítik a települést.

Ettől függetlenül a gátat nem adják fel, azt továbbra is "minden erővel" védik - hangsúlyozta Bakondi György.

A győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el a lakosságot.

A megyei kormányhivatal péntek este közölt adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében 4689-en vettek részt a védekezésben; 214 ezer zsákkal 1390 köbméternyi homok került a gátakra.

A védekezésben 689 erő- és szállítógépet - köztük három helikoptert -, 13 szivattyút és félezer egyéb technikai eszközt vetettek be.

Reggel behívták a győri és a mosonmagyaróvári helyi védelmi bizottsághoz a kijelölt műveleti tartalékos állományt - közölték, jelezve, hogy a megyében jelenleg hét helyen zajlik árvízi védekezés.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×