eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Andor Lászlót ostorozza a FAZ

Az egyik legtekintélyesebb német napilap mai számában " A provokátor - udvari bolond" címmel elemzi a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős EU-biztos, Andor László munkáját. Az újság azzal kapcsolatban tűzte tollhegyre a magyar EU-biztos nyilatkozatait, hogy Németországban vita robbant ki arról: milyen szociális juttatások illetik meg azokat a román és bolgár munkakeresőket, akik január elsejét követően érkeztek, illetve érkeznek Németországba.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a bevezetőben megállapítja, hogy az Európai Unió Bizottsága nem találta a megfelelő hangnemet az állítólagos szociális turizmus ügyében Nagy-Britanniával, Hollandiával és Németországgal. Példaként Viviane Reding jogi biztos még tavaly elhangzott kijelentését hozta fel, amelyben ezzel a témával kapcsolatban, "sörözőbe illő" nyilatkozatot vetett az akkori német belügyminiszter, Hans Peter Friedrich szemére.

Minderre még egy lapáttal rátett Andor László a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos, aki hónapok óta rendületlenül tagadja, hogy bevándorlók szivárognak be a jómódú uniós országok szociális rendszerébe. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Andor László a britek, hollandok és németek aggodalmaira csak az Európai Unió jogi intézkedéseinek ismételgetésével tudott válaszolni.

A nehézségekkel küzdő német városok és települések csakis úgy értelmezhették a biztos hétfőn elhangzott nyilatkozatát - amelyben ígéretet tett, hogy az EU brüsszeli központjában mindent megtesznek a vonatkozó törvények érvényesítésére a visszaélések megakadályozására -, hogy lényegében semmilyen építőszellemű javaslatra nem számíthatnak az Európai Unió részéről.

A Franfkurter Allgemein Zeitung röviden ismerteti Andor László pályafutását, rámutatva arra, hogy a közgazdász sohasem került a politika élvonalába, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök belső tanácsadójaként inkább kívülállóként bírálta a neo-liberális reformtörekvéseket.

Miután Orbán Viktor lett a kormányfő, Andor erősen izolálódott Budapesten, Brüsszelben viszont küzd az eddiginél magasabb minimálbérekért, a berlini kormánynak pedig azt veti a szemére, hogy részben öt terheli a felelősség az Európai Unió gazdasági válságáért.

Mindezt megteheti, mert az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso jó néven veszi Németország provokálását. Az is egyértelmű, hogy Andor László azért mégsem a bizottság nevében nyilatkozik, amelyben - így a Frankfurter Allgemeine Zeitung - inkább az "udvari bolond szerepét tölti be, semmint aktív szerepet játszik."

A szociál-turizmus esetében azonban ez cseppet sem vezet célra, mert inkább olyan személyre lenne szükség, aki kész a politikai felelősségvállalásra és azt a benyomást kelti, hogy tényleg komolyan veszi az ezzel kapcsolatos aggodalmakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×