eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el a krími parlament

Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el hétfőn rendkívüli ülésén a krími parlament, az indítványt a képviselők 85 százaléka támogatta - közölte a törvényhozás sajtószolgálata.

A dokumentumban kiemelték: a parlament a(z immár független) Krími Köztársaság képviseletében azzal a javaslattal fordult az Oroszországi Föderációhoz, hogy új jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

Az erről szóló határozatban a Krími Köztársaságot szuverén államnak nyilvánítják, amelyben különleges státusa van Szevasztopol városnak.

A döntést március 16-án megtartott népszavazás eredménye alapján fogadták el, amelyen a Krímben élő népek az Oroszországhoz csatlakozás, következésképpen az Ukrajnából történő kiválás mellett foglaltak állást - olvasható a krími parlament internetes oldalán.

A Krími Köztársaság egyben felhívással fordult az ENSZ-hez, valamint a világ minden országához, hogy a területet a Krímben élő népek független köztársaságaként ismerjék el. Kiemelték, arra törekszenek, hogy kapcsolataikat más országokkal az egyenjogúság, a béke, a jószomszédság alapján építik ki.

Egy további határozatában rendelkeztek arról, hogy az új köztársaság területén megszűnik az ukrán állami szervek tevékenysége, joghatósága, vagyonuk és pénzeszközeik pedig átkerülnek a Krími Köztársaság hasonló szerveihez. Érvényüket vesztik továbbá a Verhovna Radának (az ukrán parlamentnek) a február 21-ét követően elfogadott döntései is.

Szerhij Akszjonov, a terület kormányfője krími törvényhozók küldöttségének az élén szimferopoli értesülések szerint hétfőn az orosz fővárosba, Moszkvába utazott a további teendők megvitatása végett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×