eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Mi történt ezen a napon 25 éve? - Április 7.

1989. április 7. péntek: A magyar párt- és állami vezetés mindaddig szükségesnek és indokoltnak tartja a Varsói Szerződés működését, amíg Európában léteznek katonai-politikai szövetségi rendszerek. A Történelmi Igazságtétel Bizottsága emlékművet kíván állítani az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatainak tiszteletére. Magyarországon május elsejével bevezetik az autópálya-használati díjat.

A magyar párt- és állami vezetés mindaddig szükségesnek és indokoltnak tartja a Varsói Szerződés működését, amíg Európában léteznek katonai-politikai szövetségi rendszerek.

Ezt Grósz Károly a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára jelentette ki, amikor fogadta Pjotr Lusev hadseregtábornokot, a Varsói Szerződés tagállamai Egyesített Fegyveres Erőinek új főparancsnokát és Vlagyimir Lobov hadseregtábornokot, az Egyesített erők új törzsfőnökét.

Grósz Károly ugyanakkor aláhúzta, hogy Magyarország szorgalmazza a Varsói Szerződés korszerűsítését, a belső partneri viszony erősítését, és a jövőben is határozottan síkraszáll a katonai tömbök
egyidejű felszámolása mellett.


A Történelmi Igazságtétel Bizottsága emlékművet kíván állítani az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatainak tiszteletére. A Bizottság a közeljövőben pályázatot kíván hirdetni az emlékmű kivitelezésére.

Az emlékmű ideiglenes alapkövét az 1956-os vértanúk újratemetésekor, 1989. június 16-án kívánják elhelyezni és remélik, hogy egy év elteltével már elkészül az emlékmű a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál.


Magyarországon május elsejével bevezetik az autópálya-használati díjat. A Minisztertanács az erről szóló döntést azzal indokolta, hogy a közúthálózat fejlesztése évek óta elmarad a motorizációs igényektől.

A forgalom évente 3-5 százalékkal növekszik, az utak építésére és fenntartására rendelkezésre álló költségvetési források viszont ezzel nem tartanak lépést.

A Magyar Autóklub ugyanakkor tiltakozott a döntés ellen. Az Autóklub közleményben hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az egyébként is kiszolgáltatott helyzetben lévő autósok újabb anyagi megterhelésével.


II. Erzsébet királynő a windsori kastélyban fogadta a nagy-britanniai látogatáson lévő Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt és hitvesét.

Gorbacsov előzőleg a brit politikai és üzleti élet vezetői előtt mondott beszédet. Ebben egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a szovjet átalakulás, a peresztrojka visszafordíthatatlan.

Nyitott, demokratikus, szabad társadalmat építünk, amely megszívlelte saját múltjának tanulságait - mondta Gorbacsov. Válaszában Margaret Thatcher brit miniszterelnök sok sikert kíván Gorbacsovnak és kiemelte, hogy olyan közös Európát képzel el, amelyben Kelet és Nyugat nem egyszerűen együttműködik, hanem az elválasztó korlátok teljesen leomlanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×