eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Putyin: június 1-től csak annyi orosz földgázt szállítanak Ukrajnának, amennyit az kifizet

Június 1-től Oroszország csak annyi földgázt szállít Ukrajnának, amennyit a szomszédos ország előre kifizet - közölte Vlagyimir Putyin az európai országok vezetőinek küldött levelében, amelyet csütörtökön a Kreml sajtószolgálata ismertetett.

Az orosz államfői hivatal honlapján is megjelent dokumentum címe szerint az elnök az orosz gáz Ukrajnán keresztül való szállítása kérdésében fordult az európai országok vezetőihez.

Vlagyimir Putyin nehezményezte, hogy bár Moszkva április elején javaslatot tett az azonnali egyeztetések megkezdésére, - "az ukrán gazdaság megszilárdítását és az orosz gáz folyamatos szállítását, valamint tranzitját célzó együttes lépések kidolgozására", - több mint egy hónap elteltével csupán a nem európai uniós államok konzultáltak Moszkvával. Április eleje óta pedig csak egy megbeszélés zajlott le Varsóban Moszkva képviselői, illetve Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa által vezetett küldöttség között. A megbeszéléseken Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter is részt vett.

"Sajnos kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy semmilyen konkrét javaslatot nem kaptunk partnereinktől a helyzet megszilárdítására az ukrán vásárló általi szerződéses kötelezettségek teljesítésével és a megbízható tranzitszállítás biztosításával kapcsolatosan" - közölte az orosz elnök.

Putyin kiemelte, hogy a Gazprom orosz állami energetikai cég számlájára "nem érkezett meg egyetlen kifizetés sem az Ukrajnának szállított gázért". "Mindez annak ellenére történt, hogy az ukrán fél megkapta a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi segítségének első részletét, 3,2 milliárd dollárt" - nehezményezte az elnök. Levele szerint Ukrajna teljes adóssága 2,237 milliárd dollárról 3,508 milliárd dollárra nőtt.

Az orosz államfő arra is kitért, hogy Oroszország "a szerződés feltételeinek szigorúan eleget téve" májusban kiállította az első gázszámlát Ukrajnának az előre fizetésre vonatkozóan és közölte, hogy "június 1-től csak annyi földgázt fog szállítani, amennyit az ukrán fél előre kifizet".

Vlagyimir Putyin az európai államok vezetőinek címzett levélben úgy fogalmazott, hogy "ez egy kényszerű lépés" és hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is nyitott az egyeztetések folytatására, valamint az európai országokkal közös cselekvésre a helyzet rendezése érdekében. Végül közölte, Moszkvában sokkal aktívabb párbeszédet várnak el az Európai Bizottságtól, amely azt célozza, hogy "konkrét, igazságos döntéseket dolgozzanak ki az ukrán gazdaság megszilárdítása érdekében".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×