eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Barroso: mérföldkő lesz a grúz uniós társulás

Mérföldkő lesz az Európai Unió és Grúzia kapcsolatainak történetében a társulási és szabadkereskedelmi megállapodás aláírása - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke miután a biztosi testület tárgyalásokat folytatott a grúz kormánnyal Brüsszelben.

A portugál politikus leszögezte, hogy üzenete világos: az Európai Unió a virágzó, demokratikus és egységes Grúzia pártján áll, és elkötelezett a társulási egyezmény és a szabadkereskedelmi megállapodás aláírása iránt. A társulás a bizottság elnöke szerint befektetés a jövőbe, át fogja alakítani a grúz gazdaságot, megnyitja a piacokat és jobb üzleti környezetet teremt majd az országban. Barroso a többpárti demokrácia és a piacgazdaság éllovasának nevezte Grúziát a Keleti Partnerségben résztvevő államok között, és azt mondta: személyes ígéretet kapott a grúz miniszterelnöktől, hogy az ország tovább halad a megkezdett reformok útján.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök Barrosóval közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a társulás nem a végcél országa számára. Mint fogalmazott, szinte biztos abban, hogy Grúzia problémák nélkül alá fogja tudni írni az egyezményt június végén. Elmondta, hogy kormánya közvetlenül egyeztetett Moszkvával, és az orosz kormány ígéretet tett, hogy nem fog beleavatkozni a grúz társulási egyezmény aláírásába. A társulást egyébként Garibasvili Grúzia európaivá tételére irányuló "mestertervnek" nevezte, amely rengeteg hasznot hoz és lehetőséget teremt az ország számára. Garibasvili egyúttal kijelentette: elkötelezett a jogállamiság, a demokrácia és az igazságszolgáltatás függetlenségének teljes megerősítése mellett.

Az elmúlt másfél hétben a bizottság az ukrán és a moldovai kormánnyal is tárgyalt Brüsszelben. Ezt megelőzően még soha nem volt példa arra, hogy az Európai Bizottság egy unión kívüli, a Keleti Partnerségben részt vevő ország kormányát testületileg fogadja.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×