eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Gazprom ismét halasztást adott Ukrajnának

A Gazprom a jövő hétfőig újabb haladékot adott Ukrajnának arra, hogy előre kifizesse a júniusra igényelt földgáz árát és felújítja a tárgyalásokat a gáz áráról - jelentette be szerdán Alekszej Miller, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgatója, miután Brüsszelben tárgyalt Günther Oettinger uniós energiaügyi biztossal.

A háromoldalú, EU-orosz-ukrán megbeszélések közép-európai idő szerint szerdán fél tizenkettőkor kezdődnek a belga fővárosban, de előtte az Európai Bizottság (EB) képviselője még külön-külön egyeztet az orosz és az ukrán tárgyalókkal.

A Gazprom vezérigazgatója Brüsszelben közölte: az engedményt annak érdekében tették, hogy folytatódjanak a tárgyalások. Mint mondta, az utasítást kiadta, az előre fizetési rendszerre a jövő hétfőn 10 órakor térnek át. Addig kell Ukrajnának átutalnia a júniusra kért orosz földgáz árát.

A BBC orosz nyelvű hírszolgálata egy névtelenül nyilatkozó orosz illetékestől úgy tudja, hogy a Gazprom "a szokásos mennyiségben szállítja a gázt Ukrajnának amíg az előfizetési határidő le nem jár".

Keddre nem sikerült megállapodnia Ukrajnának és Oroszországnak a gázszállításról és az energiahordozó áráról. Oroszország hétfőn megfenyegette Ukrajnát, hogy leállítja az exportot, mert Ukrajna nem fizette határidőre a számlát. Ez hatással lenne az Európai Unió azon tagállamaira is, amelyek Ukrajnán keresztül kapják az energiahordozót.

Moszkva legutóbb a múlt szerdán hosszabbította meg az eredetileg június 1-jére kitűzött határidőt, amikorra Kijevnek ki kellett volna fizetnie az erre a hónapra igényelt földgáz árát.

Az orosz állami energetikai cég közlése szerint Ukrajna a júniusig leszállított földgázért 4,455 milliárd dollárral (mintegy 999 milliárd forint) tartozik. Június 2-án a Naftohaz az idei év első negyedéves szállítások árát, mintegy 786 millió dollárt törlesztette, de Moszkva szerint ukrán partnere a tavaly novemberi, decemberi mintegy 1,45 milliárd dollárnyi, valamint az idei áprilisi és májusi 3 milliárd dollárt kitevő adósságát nem fizette ki.

Oroszország tavaly decemberben ugyan jelentősen, 268 dollárra csökkentette Ukrajnának ezer köbméter földgáz árát, de a kijevi hatalomváltást követően, áprilisban ezt ismét megemelte 485 dollárra. Kijev ugyanakkor a tavalyi áron lenne hajlandó törleszteni adósságát.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×