eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Betiltják az állatprodukciókat a mexikóvárosi cirkuszokban

Több mint ezer állatidomár, bohóc, zsonglőr, akrobata és más cirkuszművész vonult utcára kedden Mexikóvárosban, hogy a cirkuszi állatprodukciók betiltása ellen tiltakozzon.

A kilenc millió lakosú mexikói főváros közgyűlése ellenszavazat nélkül fogadta el hétfőn az állatok védelmére hivatott tilalmat.

A látványos, cirkuszi mutatványokkal tarkított tüntetés résztvevői abban reménykednek, hogy a polgármester megtagadja a jogszabály aláírását.

"A cirkusz szereti az állatokat", "Az állatok a családunkat jelentik" - hangoztatták transzparenseiken a tüntetők, akik szerint az állatos cirkuszi mutatványok teljes tilalma 50 ezer ember és 3000-3500 állat megélhetését veszélyezteti. Mexikóvárosban 50 cirkusz működik.

A cirkuszosok szerint ósdi előítélet, hogy az idomárok bántalmazzák, például korbáccsal verik az állatokat, amelyek - szerintük - kiskoruktól olyan környezetben nőnek fel, ahol mutatvány bemutatása a játszadozás egyik formája.

A megszelídített állatokat már nem lehet visszaengedni a vadonba, s mivel etetésük sokba kerül, éhen pusztulhatnak - érveltek a tüntetők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy "az erősen gyermekorientált mexikói cirkuszpiacon" lehetetlenség lesz becsalogatni a nézőket egy olyan eladásra, amelyben nem szerepelnek állatok.

A tilalom pártolói szerint viszont a kíméletlen idomítás, a zárt térben való örökös mozgás és a gyakori fellépés árt az állatoknak. A kanadai Cirque du Soleil példájára hivatkozva azt hangoztatják, hogy állatok nélkül is sikeres lehet egy cirkusz.

A tüntetők a cirkuszi állattartás tilalmát álszentnek is tartják, mert a tilalom nem vonatkozik a delfinshow-kra, a bikaviadalokra és a rodeóra.

Már Mexikó öt szövetségi államában tiltják állatok porondra lépését cirkuszokban. Az Európai Unió 18 tagországában tiltják vagy korlátozzák állatok szerepeltetését cirkuszban.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×