eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mi történt 25 éve ezen a napon? - Június 17.

1989. június 17. szombat: A tegnapi szűkebb körű temetés után ma sokezren rótták le kegyeletüket Nagy Imre és mártírtársai behantolt sírjainál a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A New York Times című amerikai napilap első oldalas, terjedelmes beszámolót közölt Nagy Imre és mártírtársai temetéséről és gyászszertartásáról.

A tegnapi szűkebb körű temetés után ma sokezren rótták le kegyeletüket Nagy Imre és mártírtársai behantolt sírjainál a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A legtöbben egy-egy szál virágot is elhelyeztek a parcellákat övező sírkertekben, ahol méltóságteljesen, hosszú sorokban vonultak el a fővárosiak és a vidékiek.

A New York Times című amerikai napilap első oldalas, terjedelmes beszámolót közölt Nagy Imre és mártírtársai temetéséről és gyászszertartásáról. Az újság budapesti tudósítója emlékeztetett, hogy tavaly ilyenkor erőszakkal verték szét a kivégzésről megemlékezőket, és hogy Grósz Károly még ez év elején is elutasította Nagy Imre rehabilitálásának lehetőségét. A Szovjetunió és Magyarország más kommunista barátai diplomatákat küldtek ugyan a temetésre, de nem nagyköveteiket. Egyáltalán nem képviseltette magát Kína, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Románia és Albánia - írja a New York Times.

Ünnepélyes szentmise keretében fogadták Budapesten, az Örökimádás templomában a Nobel-békedíjas kalkuttai Teréz anyát, a szeretet misszionáriusai közösség alapítóját és vezetőjét. Teréz anya Magyarországon is otthont nyit a szenvedők megsegítésére. A szentmisét Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek celebrálta.

Lengyelországban a választásokon győztes Szolidaritás szakszervezet nevében Lech Walesa visszautasította a Lengyel Egyesült Munkáspárt koalíciós ajánlatát. Mieczyslaw Rakowski kormányfő, a LEMP KB PB tagja a minap nagykoalíció létrehozását indítványozta a Szolidaritásnak a reformok közös keresztülvitelére. Walesa azzal indokolta az elutasító választ, hogy a lengyel társadalom igazi reformokat vár el a Szolidaritástól, nem pedig azt, hogy öt vagy tíz miniszteri tárcát elfogadjon.

Nem jelent nagy fenyegetést a magyar tudományos élet számára az úgynevezett agyelszívás, azaz a legjobb tudósok, szakemberek külföldre vándorlása. Erről is beszélt az MTI-nek adott interjújában Csurgay Árpád, az Akadémia főtitkár-helyettese. Az akadémikus hozzátette: szerinte a fiatal kutatóknak lehetőséget kellene adni arra, hogy a szakterület kiváló iskoláiban, ha kell más országokban, bővíthessék ismereteiket.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×