eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nagyarányú győzelmet arattak a kormánypártok a helyhatósági választásokon

A nem végleges adatok szerint az összes megyei közgyűlésben és a fővárosban is a Fidesz-KDNP képviselői alkotják majd a többséget. A főpolgármester a voksok 49 százalékával Tarlós István, a kormányerők jelöltje maradhat. Budapesten 17 kerületben nyert a Fidesz-KDNP, 3-ban az MSZP, 1-ben az Együtt-PM és 1-ben civil szervezetek jelöltje, a 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe így a kompenzációs listákon szerzett mandátumokkal együtt 20 kormánypárti, 12 ellenzéki és egy civil jelölt jutott be. Az önkormányzati voksoláson a választásra jogosultak 43,6 százaléka vett részt országosan.

A közvélemény-kutatásokban jelzetteknek megfelelően, győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az idei önkormányzati választásokon; a Jobbik javított a négy évvel ezelőtti pozícióján, a legerősebb baloldali párt továbbra is az MSZP. A fővárosi kerületek többségében a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek, a főpolgármester Tarlós István maradt - derült ki a vasárnap késő este közölt választási eredményekből, amelyekről az MTI által megkérdezett elemzők azt mondták: nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok.

A rendszerváltozás óta hetedik alkalommal tartottak önkormányzati választásokat Magyarországon. A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhattak, a budapestiek főpolgármestert is választhattak. A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választották meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma a korábbi négy helyett öt évre szól.

A megyei jogú városok túlnyomó többségében, 20-ban a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje nyert, csak Békéscsabán (független), Salgótarjánban (DK-Együtt-MSZP-TVE-ST) és Szegeden (DK-Együtt-MSZP-PM-Szegedért) nem kormánypárti jelölt győzött. A Fidesz-KDNP minden megyei közgyűlésben többséget szerzett.

Budapesten a 23 kerületből 17-ben nyert a Fidesz, a XIII. és a XIX. kerületben MSZP-s, a XIV. kerületben Együtt-PM-es, a XV. kerületben DK-s polgármester lesz. A XX. kerületben a baloldali pártok közös jelöltje nyert, a XXIII. kerületben újrázott a Civil Szervezetek delegáltja.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a főpolgármester mellett a Fidesz-KDNP 20, a baloldal 10, a Jobbik és az LMP 1-1 képviselője dolgozik majd. Mellettük tagja lesz a közgyűlésnek Geiger Ferenc (Civil Szervezetek).

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváró rendezvényén úgy értékelt: "megvan a harmadik győzelmünk", Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van".

A kormányfő úgy fogalmazott: a választás eredményének lényege, hogy Magyarország győzött, "győzött az összefogás, az együttműködés és az egység", és "alulmaradt a békétlenség, a széthúzás, a cinizmus és a reménytelenség".

Tarlós István, a Fidesz-KDNP újraválasztott főpolgármestere azt mondta: "tovább tudunk menni azon az úton, amelyet elkezdtünk", minden akadály ellenére. Gratulált a pártszövetség színeiben nyertes kerületi polgármestereknek, azt mondta, erősen számít rájuk és a kormányra is, s "a kormány is számíthat rám és ránk".

Bokros Lajos szerint az önkormányzati választáson az általa elért eredmény "a diktatúrában győzelemnek számít". A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott, második helyen végzett főpolgármester-jelöltje kijelentette: szívesen gratulálna Tarlós Istvánnak, ezt kívánná a demokrácia politikai kultúrája, de nem teheti, mert "a választás ugyan szabad volt, de nem volt tiszta".

Tóbiás József MSZP-elnök azt mondta, a párt vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint egy a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis, a reméltnél érdemben kisebb lépést tettek előre. Az MSZP-nek és a DK-nak igaza volt, amikor teljes körű összefogást szeretett volna létrehozni Budapesten; az Együtt-PM viszont hajthatatlan volt, mert "a semminél több, a mindennél kevesebb" koordinált indulást szerettek volna - jelezte.

Szigetvári Viktor azt mondta, az Együtt-PM tisztességes kampányt folytatott, tiszta lelkiismerettel állt a választók elé. Folytatni kell az ellenzék megújítását - közölte az Együtt-PM szövetség társelnöke, aki szerint a szövetségnek kizárólag együtt van jövője.

Jelentős sikert ért el a Jobbik a párt elnöke szerint. Vona Gábor úgy fogalmazott: növelték képviselőik számát, és már nem északkelet-magyarországi pártként tartják őket számon, immár az ország minden pontján ott vannak. Hozzátette: 19 megyei közgyűlésből 17 helyen a második helyet szerezték meg és többszörösére nőtt polgármestereik száma.

Schiffer András szerint összességében helytállt az LMP az önkormányzati választáson. Az ellenzéki párt társelnöke az elért eredményüket úgy értékelte: az LMP annyi képviselői helyhez jutott az országban, hogy képes lesz megsokszorozni erejét.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a szavazókörök zárása után elmondta, sem az NVB-nek, sem a Nemzeti Választási Irodának (NVI) nem jutott tudomására olyan mértékű szabálytalanság, amely megkérdőjelezné a vasárnapi választás törvényességét és a majdani eredmény hitelességét.

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona azt mondta, november 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×