eur:
389.66
usd:
362.63
bux:
68683.54
2024. május 8. szerda Mihály

Bátor kezdeményezésre szólították fel Netanjahut

Több, mint 100 egykori magas rangú izraeli katonai és biztonsági vezető szólította fel Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy próbáljon békét kötni a palesztinokkal. Az utóbbi napokban ismét éleződött a feszültség egy jobboldali rabbi elleni merénylet és állítólagos palesztin támadója lelövése miatt. A kormány emellett további zsidó otthonokat építene Kelet-Jeruzsálemben, ami kivívta a palesztinok haragját.

Az izraeli hadsereg, a hírszerzés és a rendőrség több, mint 100 egykori magas rangú vezetője nyílt levelet intézett Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz, amelyben arra sürgetik, hogy folytassa a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

"Mi, alulírottak, akik harcoltunk az izraeli katonai hadműveletekben, tudjuk, hogy milyen drága árat követelnek a háborúk" - írták a Ynet hírportálon kiadott levélben. Az aláírók "bátor kezdeményezésre" szólították fel a jobboldali miniszterelnököt, hogy keresse a béke lehetőségét a palesztinokkal és más arab államokkal.

"Bátran harcoltunk az országunkért és reméljük, hogy gyerekeink békében élhetnek, de rá kellett döbbennünk a valóságra, és most megint harcba kell küldenünk gyerekeinket... létezik egy alternatíva. Ennek alapja nem csak a palesztinokkal való kétoldalú tárgyalás, ami a múltban kudarcot vallott. Legyen bátor, mutasson utat és mi követni fogjuk" - üzenték Netanjahunak.

Hírek szerint a levél ötlete Amnon Reseftől, egy páncélos hadosztály volt tábornokától származik.

A Ynet szerint Resefnek elege van az évente ismétlődő harcokból és a szaúdiak 2002-es béketervét támogatja. Ennek lényege, hogy Izrael vonuljon vissza a megszállt területekről és adja fel Kelet-Jeruzsálemet cserébe az arab országokkal való békéért.

Simon Peresz Nobel-békedíjas volt elnök a múlt héten szintén említette az elképzelést. "Hogy lehet az, hogy az egyetlen béketerv egy arab kezdeményezés? Hol van az izraeli kezdeményezés?" - kérdezte.

Az Egyesült Államok közvetítésével folyt tárgyalások áprilisban akadtak el a palesztinok és az izraeliek között.

Az izraeli vezetés az elmúlt napokban azzal dühítette fel a palesztinokat, hogy közölte: további zsidó otthonokat építenek Kelet-Jeruzsálemben, amely egy kompromisszum esetén a palesztinok fővárosa lehetne.

Korábban a zsidók és a palesztinok által is szentként tisztelt Templomhegyen egy lövöldözésben súlyosan megsebesítettek egy radikális rabbit. A hatóságok ennek nyomán egy időre korlátozták a muszlim hívők hozzáférését az Al-Aksza mecsethez, ami szintén nagy haragot váltott ki, miközben a rendőrök agyonlőttek egy palesztint, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő lőtt rá a rabbira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×