eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csillagászati áron kelt el Napóleon egyik jellegzetes kétsarkú kalapja

A várt 3-400 ezer euró helyett 1,884 millió euróért (577 millió forint) kelt el Bonaparte Napóleon francia császár egyik fekete filcből készült, ritkaságnak számító kétsarkú kalapja egy árverésen vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban.

Az Osenat aukciósház közlése szerint az ikonikus fejfedőt, amely egyike a marengói csatában (1800) Napóleon által viselt kalapoknak, egy dél-koreai gyűjtő vásárolta meg.

Uralkodása alatt a császár nagyjából 120 kalapot fogyasztott el. A fejfedőket általában a Poupart & Cie cég biztosította számára, darabonként mintegy 60 frankos áron. Az aukció katalógusa szerint Napóleonnál mindig 12 kalap volt forgalomban.

Mára nagyjából 20-30 kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik. A vasárnap kalapács alá került példány kitűnő állapotát jelzi, hogy szürkészöld selyembélése is megvan.

Napóleon egyedi megjelenése nem a véletlen műve volt. A 19. század elején az ilyen kalapokat a sarkokkal előre, illetve hátrafelé viselték, ám Napóleon, hogy "felhívja magára a figyelmet", elfordítva hordta a fejfedőt.

A kalapot a monacói hercegi palota Napóleon-múzeumának gyűjteményéből bocsátották árverésre. A kollekció nagy részét a 20. század elején gyűjtötte II. Lajos monacói herceg (1870-1949), majd a múzeumot 1970-ben megnyitó III. Rainier herceg gazdagította.

A hercegi család saját történelmére összpontosító új muzeológiai tervek miatt válik meg a kollekció egy részétől. Az aukciósház szerint a gyűjtemény értékesítése az évszázad árverése a témában.

A szombat-vasárnapi fontainebleau-i aukción egyebek közt Napóleonról készült portrékra, a francia trikolórt idéző katonai derékszalagokra és medálokra, a császár márványból és bronzból készült mellszobraira, valamint különböző személyes tárgyaira - kesztyűkre, borotvára és zsebórára - licitálhattak az érdeklődők.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×