eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Golden Globe díjakat 72. alkalommal adják át

Hetvenkettedik alkalommal adják át Los Angelesben az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) díjakat helyi idő szerint vasárnap este. A győztesek általában jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.

Az első gálát 1944 januárjában tartották, akkor látogattak először amerikai filmcsillagok és stúdióvezetők a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát és átvegyék a testület által adományozott elismeréseket.

A színésznők között az első kitüntetett Jennifer Jones lett a Bernadette című drámában nyújtott alakításáért, a színészek között Lukács Pált (Paul Lukas) díjazták az Õrség a Rajnán című fekete-fehér antifasiszta háborús drámában nyújtott alakításáért. (Lukács később, a mai napig egyetlen magyarországi születésű színészként az Oscar-díjat is megkapta).

A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik, méghozzá függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt. A gálára általában január elején kerül sor, a jelölési időszak az előző év október 1-jén kezdődik. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. Az eredeti hat kategória helyett ma már 25-ben dönt a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA mintegy 90 tagja: a 14 mozifilmes kategória mellett 11 kategóriában tévésorozatokért is osztanak díjat. A legfiatalabb kitüntetés a legjobb animációs filmért járó, amelyet 2007-ben nyújtottak át először.

A prezentáció 1958-ig az újságírók dolga volt, akkor azonban a "Rat Pack", Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott és "ellopta a show-t". Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére, azóta minden évben hírességek vezetik a műsort, idén az előző két évhez hasonlóan a Tina Fey és Amy Poehler komikusduó lesz a házigazda. Hagyomány a Miss avagy Mr. Golden Globe megválasztása is a hírességek gyermekei közül: idén a háromszoros Golden Globe díjas Kelsey Grammer amerikai színész 22 éves színésznő lánya, Greer Grammer segédkezik a díjátadásban.

Érdekesség, hogy idén a drámai kategóriák tíz jelöltje közül hat is valóban élt személyt alakít (a Kódjátszmában jelölt Benedict Cumberbatch távoli rokonságban is áll az általa megformált Alan Turing brit matematikus-kódfejtővel). Idén Alejandro González Inárritu mexikói rendező filmje, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című alkotás kapta a legtöbb, hét jelölést, amely a musicalek vagy vígjátékok között versenyez. A televíziós mezőnyben a Fargo című sorozat zsebelte be a legtöbb - öt - jelölést.

A Golden Globe történetében a jelölések és a kitüntetések terén is Meryl Streep a csúcstartó, akit most 29. alkalommal nomináltak (legjobb mellékszereplőként a Vadregény című film "boszorkányaként") és ebből nyolcat váltott díjra. (A speciális díjakat is számítva Barbra Streisand a csúcstartó, akinek vitrinében négy "rendes" Golden Globe mellett öt különleges díj pompázik.) Streep abban is rekorder, hogy idén sorozatban negyedszer jelölték a kitüntetésre.

Hármas befutóra eddig egy példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött - a díj történetében addig nem volt példa arra, hogy valaki egyazon évben nyerjen két Aranyglóbuszt. (Azóta már "duplázott" Joan Plowright, valamint Kate Winslet is.) Ebben az évben hárman is két-két jelöléssel várják a díjkiosztót: Julianne Moore, Mark Ruffalo, valamint Bill Murray. Egy évben a legtöbb jelöléssel Jamie Foxx büszkélkedhet, aki 2005-ben három kategóriában (vígjáték vagy musical főszereplő, dráma mellékszereplő, minisorozat vagy tévéfilm legjobb színész) volt esélyes, s végül a Ray című életrajzi filmért az elsőben nyert.

A legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder (A bajnok), a legidősebb győztes 1990-ben a 80 éves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt. A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában (legjobb film, színész, színésznő, rendező, forgatókönyv) győzött, szintén öt Arany Glóbusszal büszkélkedhet a Doktor Zsivágó, a Love Story, A Keresztapa, valamint a Csillag születik is. A másik pólust a Nem félünk a farkastól és A Keresztapa harmadik része képviseli: mindkét alkotás hét jelölés után maradt díjazatlan.

A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett "csak" a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az "amerikai imperializmus" ellen tiltakozott, a színész abban az évben az Oscar-gálára sem ment el. A gála eddig egy alkalommal maradt el: 2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja miatt csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek.

A HFPA 1952-ben alapította az életműért járó díjat, amelyet az első kitüntetettről, Cecile B. DeMille amerikai rendező-producerről neveztek el, ezt az idén George Clooney kapja.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×