eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szolidaritási tüntetéseket tartottak szerte a világban

Magasba emelt ceruzákkal, gyertyagyújtással, "Je suis Charlie" (Charlie vagyok) feliratú transzparensekkel és egy perc néma csenddel demonstráltak vasárnap a világ számos pontján a terrortámadás sújtotta Franciaországgal való szolidaritás jegyében, illetve tüntettek a szólásszabadságért, a fanatizmus ellen.

Madridban több száz muzulmán gyűlt össze "Nem a mi nevünkben" transzparens alatt az Atocha pályaudvarnál, ahol minden idők leggyilkosabb iszlamista terrortámadását követték el 2004 márciusában zsúfolt vonatok ellen csúcsforgalom idején, 191 ember életét oltva ki. Muszlim vallási vezetők kisebb csoportja később koszorút helyezett el "Szolidaritásból Franciaországgal" felirattal a madridi francia nagykövetségen. A közeli Puerta del Sol téren több százan, főleg Madridban élő franciák gyűltek össze karikatúrákat rajzolva és a Je suis Charlie-feliratokat a magasba emelve. Tüntetéseket tartottak más spanyol városokban, köztük Barcelonában és Valenciában.

Londonban ezer ember, köztük Nick Clegg miniszterelnök-helyettes ment ki a Trafalgar térre, hogy a szólásszabadság védelmében ceruzát emeljen a magasba. A sötétség beálltával Franciaország nemzeti színeivel világították ki a brit főváros több nevezetességét. Stockholmban 3000 ember dacolt a hóval és a fogvacogtató hideggel, hogy egy csendes tüntetésen ceruzák magasba emelésével vagy gyertyagyújtással ítélje el a párizsi vérengzést, több százan tiltakoztak Oslóban is. Görögországban Athénban ötszázan, Szalonikiben ezren tartottak vasárnap szolidaritási tüntetést.

Jeruzsálemben a főpolgármester kezdeményezésére emlékeztek meg a párizsi terrortámadások 17 halottjáról. Több mint félezren gyűltek össze a városháza tanácstermében, ahol a "Jeruzsálem is Charlie" vetített felirat előtt, Charlie vagyok és Francia zsidó vagyok transzparenseket a magasba emelve, néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. Nir Barkat polgármester hangoztatta, hogy a terrorizmus célpontja mindenki, aki a szabadság, az egyenlőség és a testvériség eszméit hordozza. "Ma mindannyian francia zsidók vagyunk. Ma Jeruzsálem is Charlie, egész Izrael Charlie" - mondta.

Rámalláh palesztin városban, a ciszjordániai Palesztin Hatóság székhelyén körülbelül kétszázan tartottak szolidaritási tüntetést Franciaországgal, francia és palesztin zászlókat lengetve. "Palesztina szolidáris Franciaországgal a terrorizmus ellen" - volt olvasható egy nagy transzparensen. Egy vezető palesztin tisztségviselő hangoztatta, hogy osztoznak a Franciaország által vallott értékekben, mint amilyen a szabadság, az egyenlőség vagy a modern civilizáció megmentése a bűnözőktől. A nap végére gyertyás megemlékezést hirdettek meg Gáza városában is, a Francia Intézet előtt.

A libanoni fővárosban kétszázan gyűltek össze, hogy elítéljék a franciaországi támadásokat. A bejrúti tüntetők Nem félünk és Én (is) Ahmed vagyok feliratokat emeltek a magasba, utalva arra a muszlim vallású francia rendőrre, akit a Charlie Hebdo szatirikus hetilap irodájának védelme közben öltek meg a terroristák.

Több mint ötszázan, ausztrál és francia állampolgárok vegyesen, tüntettek vasárnap "a szabadságért" az ausztráliai Sydneyben, annál a plázánál, ahol egy fegyveres iszlamista szimpatizáns a múlt hónapban 16 órán át tartott fogva 18 túszt egy kávézóban, s ahol a dráma két túsz halálával végződött a túszejtőén kívül.

Tokióban több százan, többségében franciák gyűltek össze a Francia Intézet kertjében, ahol néma csenddel emlékeztek az áldozatokra és elénekelték a francia himnuszt.

Az afrikai Burundi fővárosában, Bujumburában 2-300 ember tüntetett "az erőszak ellen" a burundi újságíró-szövetség felhívására. "Francia kollégáink támadói minket is megtámadtak, a világot támadták meg" - mondta Alexandre Niyungeko, a szövetség vezetője.

Több amerikai és kanadai nagyvárosba is csendes demonstrációt hirdettek meg vasárnapra. New Yorkban szombaton több száz ember, főleg francia ajkú helyi lakos gyűlt össze a dermesztő hidegben egy parkban, ahol egy bőrruhás rúdtáncosnő mutatott be szokatlan produkciót, hogy úgymond folytassa a Charlie Hebdo provokatív karikatúráit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×