eur:
393.7
usd:
368.99
bux:
65810.85
2024. április 23. kedd Béla

Óva intette Athént az Oroszország elleni szankciós politikától való eltéréstől az EP elnöke

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke óva intette Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt attól, hogy eltérjen az Oroszország elleni európai uniós szankciós politikától szerdai moszkvai látogatása során.

"Görögország jelentős szolidaritást kér és kap az EU-tól. Ebből fakadóan mi is kérhetjük Görögország szolidaritását, és azt, hogy ennek a szolidaritásnak ne vessen véget egyoldalúan azzal, hogy kivonja magát a közös fellépésből" - mondta Schulz a Münchner Merkur című bajorországi napilapnak adott interjújában, amely szerdán jelenik meg.

Az EP német szociáldemokrata elnöke a lapnak elmondta: ezt az álláspontot már több alkalommal közölte ő is és mások is a szintén baloldali Ciprasszal.

"(Ciprasznak) erre kell alapoznia moszkvai lépéseit. Az EU ezt várja tőle mint egy EU-tagállam kormányfőjétől" - mondta Schulz.

Alekszisz Ciprasz múlt héten az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek adott interjúban bírálta az EU szankciós politikáját, azt mondta, hogy ez az út nem vezet sehová. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a görög-orosz együttműködés lehetőséget teremt Görögországnak, hogy exportálja mezőgazdasági termékeit Oroszországba.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök azt mondták, nincs kivetnivaló Ciprasz moszkvai útjában. Ugyanakkor az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte: az uniós végrehajtó szerv elvárja, hogy minden tagállam azonos hangot üssön meg a külső kereskedelmi partnerekkel való tárgyalásokon.

Schulz a Münchner Merkurnak adott interjúban azért is bírálta Athént, mert a görög kormány 278,7 milliárd eurós II. világháborús jóvátételt követel Németországtól. Az EP német elnöke kontraproduktívnak nevezte az athéni követelést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×