eur:
388.3
usd:
360.23
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi lesz a paksi atomerőmű használt fűtőanyagaival?

Még nem dőlt el, hogy Magyarországon helyezik-e el a paksi atomerőműben elhasznált nukleáris fűtőelemeket - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azután tért ki újságírói kérdésre a fűtőelemek elhelyezésének ügyére, hogy bejelentette: az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Magyarország Oroszországtól vásárolja a Paksi Atomerőmű új blokkjainak működtetéséhez szükséges fűtőanyagot. A Roszatommal kötött szerződés értelmében Magyarország lehetőséget kap arra is, hogy a kiégett fűtőelemeket visszaszállítsa Oroszországba - emelte ki Lázár János.

"Jelen pillanatban Magyarország számára az a legnagyobb garancia, hogy ami használt fűtőanyag Paks vonatkozásában, az az országból kikerül. Vannak olyan vélemények, hogy ezeket egyszer haza kell hozni Oroszországból, most nem csak az újakról, hanem az elmúlt 30 év használt fűtőanyag-elemeiről beszélek és van egy olyan tudományos nézet és megközelítés, hogy ezeket érdemes volna Magyarországon elhelyezni, tekintettel arra, hogy ezek értéket és lehetőséget képviselnek."

A tárcavezető aláhúzta, hogy a nukleáris hulladék elszállítását, illetve Magyarországon tartását pártoló szakértői csoportok vitáját még nem zárta le a kabinet, ám hangsúlyozta, hogy atomtemetőt csak lakossági támogatással hozna létre a kormány.

Jelenleg a radioaktív hulladékok kezelését az erre alakult Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. végzi. Ennek püspökszilágyi létesítménye a nem-atomerőművi radioaktív hulladékok, a 2012-ben megnyitott bátaapáti létesítménye pedig a Pakson keletkező kis- és közepes aktivitású hulladékok elhelyezését végzi. A kiégett paksi kazettákat az atomerőmű melletti átmeneti tárolóban helyezik el, mielőtt Oroszországba szállítanák. Az ezek hosszú távú tárolására is alkalmas atomtemető - kőzettani sajátosságai miatt - a nyugat-mecseki Boda község mellett alakítható ki.

Az LMP-s Szél Bernadett kérdésére Lázár János az országgyűlés legutóbbi plenáris ülésén aláhúzta, hogy a pécsi, illetve Baranya megyei a polgárok a beruházás várható 2030-as kezdetéig minden lehetőséget megkapnak, hogy részt vegyenek a folyamatban - ha egyáltalán lesz valami a projektből.

"Mi minden pécsi, sőt Baranya megyei, sőt környékbeli választópolgárral nagyon szívesen konzultálunk ennek a programnak a megvalósulásáról. Nagyon lényegesnek tartom azt, hogy a választópolgárok ezekbe a döntésekbe bevonásra kerüljenek, mint ahogy eddig sem hoztunk egyetlen döntést sem a lakossággal szemben."

A fűtőelemekről szóló döntésről tartott sajtótájékoztatóján Lázár János úgy vélte, hogy egy mélyrétegi tároló megépítése akár ezer milliárd forintos beruházást is jelenthet.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×