eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több mint 900 milliót kell fizetnie Esztergomnak

Esztergomnak több mint 900 millió forintot kell megfizetni az élményfürdő építésével kapcsolatos per részítélete alapján. Az önkormányzatot képviselő ügyvédi iroda a város fellebbezését egy nap késedelemmel nyújtotta be, így a végzés jogerőre emelkedett - közölte a polgármester pénteken az MTI-vel.

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) elmondta, a Contur-Bau-per néven ismert ügy 2005-ben kezdődött, a most megítélt összegből 565 millió forint és járulékai teszik ki az alapösszeget, a többi az azóta összegyűlt késedelmi kamat és egyéb eljárási költség.

Az élményfürdő építése 2001-ben indult, majd a kivitelező Contur-Bau Rt. 2005 június elején levonult a területről. A cég kifizetetlen számlákra hivatkozott, a város viszont az elvégzett munkát kifogásolta.

Az önkormányzat felmondta a szerződést a Contur-Bau-val, az addigi költségeket azonban nem fizette ki, ezért a vállalkozás pert indított. Esztergom önkormányzata viszont hibás teljesítés miatt több mint 1,1 milliárd forintos követelést jelentett be a társasággal szemben.

A cég később felszámolás alá került, követelése az elmúlt évtizedben többször gazdát cserélt, majd azt egy környékbeli vállalkozó vette meg. Az ügyben a bíróság részítéletében a késedelmi kamatokkal együtt végül több mint 900 millió forint fizetésére kötelezte a várost.

Romanek Etelka elmondta a részítélet meghozatalára úgy került sor, hogy a város által követelt közel 1,1 milliárd forintos összeget a törvényszék még nem bírálta el. Az önkormányzat vitatja a követelés megvételének jogalapját és összegszerűségét. A peres ügy a kereseti kérelmek el nem bírált részében tovább folytatódik.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat képviseletét 2006 óta ellátó fővárosi ügyvédi iroda a város fellebbezését betegség miatt egy nap késedelemmel nyújtotta be még az előző városvezetés ideje alatt, 2014. szeptemberében, majd kérték a késedelmi igazolás elfogadását. Ezt a kérelmet mind a Győri Ítélőtábla, mind a Kúria elutasította, ezért a részítélet jogerőre emelkedett.

"Az önkormányzat eltökélt célja, hogy a jog valamennyi lehetséges eszközével meggátolja ennek az összegnek az elvételét az esztergomi polgároktól" - fogalmazott Romanek Etelka, majd hozzátette, utasította a hivatal érintett irodáját annak kivizsgálására, hogy az ügy kezelésével kapcsolatban történt-e mulasztás.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×