eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jemen - Eltűnt a szaúdi vezetésű koalíció egy marokkói F-16-os harci gépe

Eltűnt a jemeni lázadók ellen hadjáratot folytató, szaúdi vezetésű arab koalíció egy marokkói F-16-os harci gépe vasárnap - jelentették be a marokkói fegyveres erők.

Marokkó az Egyesült Arab Emírségekben állomásoztat F-16-osokat a légi hadjáratban való részvétel céljából. Az egyik ilyen gép, amely kötelékben repült, vasárnap este eltűnt a légtérben. A kötelék többi pilótája nem látta, hogy az eltűnt F-16-os pilótája katapultált-e. Az esetet vizsgálják.

A jemeni húszi lázadókkal szövetséges fegyveres erő elfogadta vasárnap Szaúd-Arábia javaslatát egy ötnapos humanitárius célú tűzszünet kihirdetéséről. Saraf Lukman ezredes, a húszi lázadókkal szövetséges, az Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű fegyveres erő szóvivője közölte, hogy elfogadják a tűzszüneti javaslatot, de nem fogják válasz nélkül hagyni, ha "az al-Kaida vagy a mellette állók" megsértik a fegyvernyugvást.

Előzőleg a húszi lázadók közleményt adtak ki arról, hogy "kedvezően" fognak fogadni minden erőfeszítést, amely véget vet a jemeni nép szenvedésének. Ez a közlemény arra utal, hogy ők is elfogadják a szaúdi tűzszüneti javaslatot.

A lázadók elleni hadjáratot vezető Szaúd-Arábia csütörtökön tett javaslatot ötnapos humanitárius célú tűzszünet elrendeléséről. Az ideiglenes tűzszünetet a katonai fellépést logisztikailag támogató Washington szorgalmazta, hogy a segélyszállítmányokat el lehessen juttatni a rászorulókhoz.

A szaúdi javaslat szerint a tűszünet kedden, helyi idő szerint este 11 órakor lépne életbe, és öt napig tartana.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×