eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb négy évre Blatter az elnök

Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.

Az első kör eredménytelenül zárult, mivel a 209 tagország küldöttétől egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot.

A 206 érvényes szavazatból 133 az ötödik ciklusára pályázó svájci sportvezetőt, 73 pedig Ali bin al-Husszeint támogatta. Utóbbi ezt követően az eredmények ismeretében visszalépett az újabb fordulótól, melyben már az egyszerű többség is elég lett volna a sikerhez. A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

Al-Husszein visszalépésekor külön köszönetet mondott azoknak, akik "elég bátrak voltak ahhoz", hogy őt támogassák. Blatter először szintén köszönetet mondott, hogy ismét bizalmat kapott, majd gratulált ellenfelének, aki szerinte nagyon jó eredményt ért el.

"Nem vagyok tökéletes, senki sem az, de jó munkát fogunk végezni együtt, ebben biztos vagyok. A ciklusom végén egy erős, jó FIFA-t adok majd át az utódomnak" - ígérte meg a 79 éves FIFA-elnök, aki azt is kijelentette, hogy szervezeti problémákkal küzd a FIFA, ezért reformokra van szükség, például több nő kell a szervezet vezetésébe. Attól viszont elzárkózott, hogy "hozzányúljanak" a felnőtt világbajnoksághoz, mivel indoklása szerint az "túl fontos".

Blatter 1998. június 8-a óta a FIFA elnöke, 2002-ben, 2007-ben és 2011-ben is újraválasztották. Munkásságát rengeteg kritika érte amiatt, hogy irányítása alatt elhatalmasodott a korrupció a szervezeten belül. Ennek újabb bizonyítéka az, hogy szerdán hét FIFA-tisztviselőt őrizetbe vettek.

Jerome Valcke főtitkár bejelentette, hogy jövőre Mexikóvárosban lesz a FIFA kongresszusa, míg 2017-ben Kuala Lumpurban, ahol majd döntenek a 2026-os világbajnokság helyszínéről.

Joseph Blatter rövid életrajza:

Születési idő, hely: 1936.03.10., Viege
svájci sportvezető, sportdiplomata

1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon.

1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig - közfelkiáltással - másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott ellenjelölt nélkül, míg 2015. május 29-én Ali bin al-Husszein jordán herceget legyőzve nyerte el a küldöttek bizalmát - immár ötödik elnöki ciklusára.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×