eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Amerikai segítséggel mentik Hemingway hagyatékát Kubában

Egy amerikai alapítvány majdnem 900 ezer dollárnyi (248 millió forint) korszerű építőanyagot szállít Kubába, hogy ott egy modern intézet épülhessen Ernest Hemingway hagyatékának megőrzésére.

A bostoni központú Finca Vigía Alapítvány évek óta szeretné megóvni a Havanna mellett tárolt több ezer Hemingway-dokumentumot a hőség és a nedvesség okozta lassú pusztulástól, ebben már korábban is lelkes partner lett volna a Hemingway egykori házát, a Finca Vigíát működtető kubai Nemzeti Kulturális Örökség Tanácsa is, ám az embargó sújtotta szigetországban gyakorlatilag fellelhetetlen volt jó minőségű építési anyag.

A négy konténernyi, 862 ezer dollárnyi építőanyag és szerelvény Kubába szállítását májusban hagyták jóvá az amerikai hatóságok. Obama elnök egyebek mellett "a kubai népet a tudomány, a régészet és a kulturális örökség megőrzése terén szolgáló" termékekkel tett kivételt az embargó enyhítésekor.

Az amerikai segítségből egy 223 négyzetméteres, kétszintes intézet épül a Havanna melletti Hemingway-birtokon a nagy írótól fennmaradt sok ezer levél, fotó és könyv konzerválására és megőrzésére.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×