eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Az iráni külügyminiszter egységre szólította a közel-keleti országokat

A szélsőséges fegyveresekkel szembeni egységre szólította fel a közel-keleti országokat vasárnap az iráni külügyminiszter Kuvaitban, az iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás megkötése utáni első térségbeli útjának első állomásán.

"Egy ország elleni bármilyen fenyegetés mindenki számára fenyegetést jelent. (...) Egyetlen ország sem tudja mások segítsége nélkül megoldani a regionális problémákat" - hangoztatta Mohamad Dzsavad Zarif országa kuvaiti nagykövetségén tartott sajtótájékoztatóján.

Zarif Kuvaitvárosban tárgyalt Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir al-Szabáh sejkkel, uralkodó emírrel és kuvaiti kollégájával, Szabah al-Háled al-Szabáhhal. A kuvaiti külügyminiszter nem volt jelen a sajtótájékoztatón.

Zarif Kuvaitvárosban kezdte meg egynapos térségbeli körútját, és még a nap folyamán felkeresi Katart és Irakot is.

Az Öböl-menti országok többségét aggasztja az Iránnal július 12-én kötött atommegállapodás, tartanak attól, hogy az felgyorsítja az iráni-amerikai kapcsolatok rendezését, és bátorítani fogja Teheránt arra, hogy támogassa térségbeli szövetségeseit, amelyek ellenségesen viszonyulnak hozzájuk.

"Irán a térségben élő emberek mellett áll a szélsőségesség, a terrorizmus és a vallási türelmetlenség jelentette veszély elleni harcban. Azt üzenjük a térségbeli országoknak, hogy együtt kell szembeszállnunk a közös kihívásokkal" - hangoztatta az iráni külügyminiszter.

A szunniták vezette térségbeli országok zöme régóta azzal vádolja Teheránt, hogy beleszól az arab világ ügyeibe, és állítólag pénzügyi és fegyveres támogatást nyújt politikai mozgalmaknak egyes országokban, így Bahreinben, Jemenben és Libanonban. A síita Irán ezt tagadja, nem rejti azonban véka alá, hogy a nukleáris programjáról szóló, hat nagyhatalommal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) kötött megállapodás nem fog változtatni térségbeli politikáján. Öbölbeli látogatása előtt, pénteken Zarif olyan közleményt jelentetett meg minisztériuma honlapján, hogy Teherán folytatni fogja szíriai és iraki szövetségesei támogatását az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni harcban.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×