eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sokan meghaltak egy menekülthajóban Líbia partjainál

Legalább 40 halottat talált, és mintegy 300 embert mentett ki az olasz haditengerészet egy bajba került, menekülteket szállító hajóból Líbia partjai közelében a Földközi-tengeren - jelentette szombaton az ANSA olasz hírügynökség.

A haditengerészet Twitter-üzenetében megerősítette a menekültek halálát, de a folyamatban lévő mentőakcióra hivatkozva nem közölte, hányan haltak meg és hányan maradtak életben a hajón.

A RAI TG-24 olasz hírtelevízió szerint a halottakat a hajó fenekén találták, valószínűleg megfulladtak a vízi járművön, amely túlzsúfolt volt, és süllyedni kezdett.

Az ANSA azt írta, hogy az Olaszország felé tartó hajó 21 mérföldre volt Líbia partjaitól, Lampedusa szigetétől délre, és mintegy 400 migránst szállított, akiknek nemzetiségét eddig nem közölték.

A menekülteket szállító hajót a haditengerészet egyik helikoptere fedezte fel a tengeren.

Számos korábbi túlélő elbeszélése szerint az embercsempészek a hajófenéken zsúfolják össze azokat a migránsokat, akik a legkevesebb pénzt fizetik a szállításért.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteki jelentése szerint idén már legalább 2300 ember veszítette életét a Földközi-tengeren a veszélyes átkelés közben, a tavalyi egész évi 3279-cel szemben.

Az embercsempészek, akik nagyrészt a polgárháborúba és törvénytelenségbe süllyedt Líbiában működnek, és több ezer dollárt kérnek a menekültektől az Európába szállítás fejében, idén eddig már több mint 100 ezer migránst juttattak el Olaszországba a tengeren át az olasz belügyminisztérium adatai szerint. 2014-ben 170 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×