eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felfüggesztették hivatásából a homoszexualitását bevalló lengyel papot

Felfüggesztette papi hivatásának gyakorlása alól az illetéskes lengyel püspök Krzysztof Charamsát, miután a korábban a Szentszéknél dolgozó lengyel pap közvetlenül a családról szóló szinódus kezdetén tüntetően bejelentette, hogy meleg - közölte szerdán a KAI lengyel katolikus hírügynökség.

A 43 éves, jelenleg Spanyolországban élő Charamsát már az október elején megtartott római sajtókonferencia után kizárták a vatikáni Hittani Kongregáció soraiból. A partnerével együtt tartott sajtóértekezleten Charamsa bejelentette, hogy meleg, és homofóbiával vádolta a Vatikánt.

A felfüggesztett pap az észak-lengyelországi Gdyniából származik. A területileg illetékes püspök azzal indokolta a felfüggesztésről szóló döntést, hogy ez "az egyházi tanítással ellentétes követelmények előtti védelmet" szolgálja. Charamsa ugyanis a szexuális kisebbségekhez való viszonyulás átértékelésére hívta fel a katolikus egyházat, és a lengyel sajtó által idézett nyilatkozata szerint házasodni készül partnerével. Ezzel megszegi az érvényes kánonjogi előírásokat.

A Gosc Niedzielny lengyel katolikus hetilap úgy értesült, Charamsa nem ért egyet felfüggesztésével, de anyagi nehézségekre hivatkozva nem hajlandó Lengyelországba utazni, hogy püspökével tisztázza helyzetét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×