eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tömeges halpusztulás a riói olimpia egyik helyszínén

Tömeges halpusztulást észleltek a hatóságok a riói olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén.

A Guanabara-öbölben a napokban csaknem két tonna elpusztult halat találtak a környezetvédelmi szakemberek, ez az első jelentések szerint a magas szennyezettségnek tudható be.

A Texas Egyetem kutatóinak decemberi mérései szerint a víruskoncentráció a vízben még egy kilométerre a parttól is annyira magas, hogy hasonló esetben az Egyesült Államokban vagy Európában bezárnák a strandokat. Ha a vitorlázók három teáskanálnyi vizet lenyelnének, 99 százalék lenne az esély a megbetegedésükre.

A víz minőségével kapcsolatban tavaly július végén kerültek nyilvánosságra először aggasztó adatok: egy felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportszövetség bejelentette, hogy saját, független teszteken vizsgálja majd meg a riói víz minőségét.

Az olimpiai tesztversenyek során a résztvevők közül sokan panaszkodtak a szennyezett vízre, Erik Heil német vitorlázó augusztusban olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni.

A szervezőbizottság elnöke szeptemberben kijelentette, hogy rendben lesz a víz minősége a Guanabara-öbölben az ötkarikás vitorlásversenyek idejére. Eduardo Paes polgármester egyszersmind visszautasította azt a javaslatot, hogy az olimpiai regattákat helyezzék át a Riótól 190 kilométerre található - és tisztább vizű - Buziosba.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×