eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin

Józan hangvétel, de ellentmondások a Trump-doktrínában

Szokásához híven nem merült el a részletekben, de meglepő módon a vártnál józanabb hangot ütött meg a külpolitikai elképzeléseit bemutató Donald Trump. Az amerikai republikánus párt elnökjelöltségére pályázó milliárdos egyszerre bírálta a korábbi elnököket és fő riválisát Hillary Clintont.

„Obama elnök és Clinton külügyminiszter alatt meggondolatlan és céltalan volt az amerikai külpolitika, amely a pusztítás ösvényét hagyta maga mögött” – értékelte Donald Trump a jelenlegi elnök és egy ideig a külügyminisztereként szolgáló Hillary Clinton teljesítményét.

Trump – akit saját pártelitje eddig sikertelenül próbált akadályozni abban, hogy elnyerje a republikánusok elnökjelöltségét – továbbra is magabiztosan nyeri az előválasztásokat és így már nem pártbeli ellenfelei koncentrál, hanem Clintonra.

Emellett azt sugallja, hogy a külpolitikában teljesen önálló irányvonalat követne. Nemcsak a „gyenge” Obamát, de George W. Busht is bírálta – őt az iraki invázióért. Az ő elődje, Bill Clinton által tető alá hozott Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, a NAFTA pedig megkapta Trumptól a „totális katasztrófa” besorolást.

Sok aktivista vonhatta fel a szemöldökét, amikor azt hallotta a pénz hatalmában hívő befektetőtől: vigyázni kell „a globalizmus hamis hangjaival”.

Egy washingtoni szállodában tartott külpolitikai beszéde során Trump kerülte azokat a témákat, amikkel korábban botrányt okozott. Nem volt szó a Mexikót elzáró falról és csak utalást tett arra, hogy „ideiglenesen” nem engedne be muszlimokat Amerikába.

Kommentátorok szerint a körvonalazódó „Trump-doktrína” egy magára figyelő, katonai erejére támaszkodó és protekcionista Amerika képét vetíti előre, nem pedig egy olyan hatalomét, amely külföldön más államok építésével vagy átalakításával foglalkozik.

A borzas hajú politikai fenegyerek most éppenséggel a konzervatív államférfi képét próbálta sugallni: kerülte az ellenfelei számlájára elsütött olcsó és goromba poénokat. Bár komolynak mutatkozott, néhány ellentmondást máris kiszúrtak politikájában.

Azt mondta például: azok a NATO-szövetségesek, akik nem költenek eleget a védelemre, kénytelenek lesznek egyedül megvédeni magukat. Viszont, Amerika ismét megbízható barát és szövetséges lesz – tette hozzá.

Azt is felvázolta, hogy „stabilitást próbál majd létrehozni a világban”, de közben azt mondta: „kiszámíthatatlannak kell lennünk és a kiszámíthatatlanság most kezdődik”.

A katonai kiadások növelése mellett – amelyek már most a legnagyobb tételt jelentik az amerikai költségvetésben – Trump ígéretet tett az államadósság rendezésére is.

Trump utalt rá, az iraki és líbiai beavatkozás és Obama Szíria-politikája csak káoszt szült és az Iszlám Államot erősítette. Utóbbit viszont azzal fenyegette meg, hogy meg vannak számlálva a napjai, bár – tette hozzá – csak akkor küldené harcba az amerikai katonákat, ha biztos lenne benne, hogy azok „nagybetűs győzelmet” aratnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×