eur:
388.48
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az ünnepnap aranyát a női kajak négyes szerezte

Aranyérmes a női kajak négyes. A miniszterelnök szerint Magyarország olimpiai sikerei jelentik a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat alapját. Az államalapításra és a kenyér ünnepére emlékeztek a fővárosban és országszerte. A nap hírösszefoglalója.

Aranyérmet szerzett a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű kajak négyes 500 méteren a Riói olimpián. Ez a magyar küldöttség 8. győzelme. Kozák Danuta pedig 5. olimpiai aranyérmét nyerte meg.

A miniszterelnök szerint Magyarország olimpiai sikerei jelentik a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat alapját. Orbán Viktor a női kajaknégyes versenye után azt mondta: a riói olimpián elért eredményeivel Magyarországnak megint sikerült megelőznie nála nagyobb és gazdagabb nemzeteket. A kormányfő korábban a riói Magyar Házban rendezett ünnepségen találkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is. Thomas Bach gratulált a 2024-es magyar pályázat prezentációjához és úgy vélte: a magyarok megértették, miről is szól a gazdaságos rendezést előtérbe helyező Agenda 2020 program. Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma verseng a 2024-es rendezésért, a NOB jövő szeptemberben dönt a helyszínről.

Az államalapításra és a kenyér ünnepére emlékeztek a fővárosban és országszerte. A központi ünnepségek reggel a Parlament előtti Kossuth téren kezdődtek, ahol katonai tiszteletadás mellett a közjogi méltóságok jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját. Ezt követte a tisztavatás, amelyen az idén 104 honvédtiszt, közöttük 13 nő tette le az esküt. Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adta át a Magyar Szent István Rendet Marton Éva operaénekesnek és Makkai Ádám költőnek. Az idén is megnyílt a Parlament, napközben pedig gyermek- és családi programok várták az érdeklődőket a Clark Ádám téren. Kora este ünnepi szentmise kezdődött a Szent István-bazilikánál, ezt a hagyományos ünnepi körmenet követi. Az eseményeket az esti tűzijáték zárta.

Az ország biztonsága, függetlensége és keresztény hagyományai, valamint a Szent István-i örökség védelme állt az augusztus 20-ai politikai üzenetek középpontjában. Kiemelt téma volt még az Európai Unió és a migránsválság is. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János Hódmezővásárhelyen kijelentette: Magyarország soha nem mondott le szuverenitásáról; a keresztény, független állam Szent István öröksége. Trócsányi László igazságügyi miniszter kiemelte: az évekig fenyegető migrációs válság rendkívüli kihívást jelent a közös európai és keresztény értékek, valamint az európai polgárok biztonságának megőrzésében.

A függetlenségre és a keresztény hagyományokra fókuszáltak üzeneteikben az ellenzéki pártok. Az MSZP közleményében azt írta: a kormány a legfontosabb történelmi hagyományokkal fordul szembe, de a párt hisz abban, hogy Magyarország megérdemli a biztonságot és a kiszámítható fejlődést az Európai Unión belül. A Demokratikus Koalíció úgy fogalmazott: a mai Magyarország nem sok mindenben emlékeztet Szent István keresztény országára, és napról napra távolodik Európától is. Az LMP úgy vélekedett: az államot csak a magyar emberek közössége erősítheti meg. A Magyar Liberális Párt pedig arra emlékeztetett, hogy a magyarok is bevándorlókként érkeztek a Kárpát-medencébe. A Párbeszéd Magyarországért Párt közleményében az ünnep tisztaságának védelmét hangsúlyozta.

Az államalapításra emlékeztek a magyarok Kárpátalján is. A központi ünnepséget a Técsőhöz közeli Aknaszlatinán tartotta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. A rendezvényen magyar állami kitüntetéseket adtak át kárpátaljai magyar pedagógusoknak.

Az erdélyi magyar kulturális élet több jelessége kapott magyar állami kitüntetést Kolozsváron, az államalapítás ünnepén. A díjakat Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint a múltra való emlékezés nem luxus, hanem nemzeti kötelesség. Kelemen Hunor az államalapítás ünnepén Szilágycsehen beszélt erről, ahol egy emlékművet is avattak a település első és második világháborús áldozatainak.

Partnerré válhat Szlovénia és Magyarország a magas minőségű és genetikai módosítástól mentes élelmiszerek piacán. A Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a szlovéniai AGRA nemzetközi vásár megnyitóján azt mondta: Magyarország élen jár a GMO-mentes élelmiszerek előállításában, Szlovénia pedig a magas minőségű agrár- és élelmiszeripari termékek előállításában erős.

Augusztus 20. Szent István mellett a magyar gazdák ünnepe is – fogalmazott a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor Kunszentmártonban, a Magyarok Kenyere program megyei rendezvényén azt mondta: az egész országnak meg kell becsülnie, hogy a magyar gazdák több mint ezer éve termelik a búzát az ország kenyeréhez. Az idén rekordtermés volt, majdnem egymillió hektár szántóföldön 5,2 millió tonna búzát takarítottak be.

Indul a nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programja, amely 9 magyar fajta tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és tenyésztését biztosítja. V. Németh Zsolt, az agrártárca egy devecseri szakmai kiállításon azt mondta: a minisztérium előkészítette a szükséges jogszabályi és szervezeti fejlesztéseket, és felosztotta, hogy melyik nemzeti parki igazgatóság melyik őshonos magyar kutyafajtáért felel.

Hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását is szabályozó kormányrendelet. Ennek értelmében az új termékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. A már forgalomban lévő márkák 2019. május 20-ig átmeneti mentességet kapnak. Az új szabályozás egyelőre a mentolos kivételével, tiltja az ízesített cigaretta és dohány forgalmazását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×